Kidolgozták, hogyan kell alkalmazni, elhárult az utolsó akadály a jogállamisági mechanizmus elindítása elől

2022. március 2. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmus használatának részleteit – írja az EB a honlapján. A dokumentum, ami hivatalosan az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerre vonatkozó mechanizmus alkalmazásának részleteiről szól, 43 oldalon keresztül írja le, pontosan hogyan kell alkalmazni a két éve elfogadott szabályokat.

A jogállamisági mechanizmus lényege, hogy az Európai Bizottság visszatarthat a tagállamoktól uniós forrásokat, ha azok nem tartják be a jogállamisági követelményeket, amelyeket az EU-csatlakozásukkor vállaltak, illetve amelyeket az uniós alapszerződés rögzít. A mechanizmus létrehozásáról 2020-ban egyeztek meg az uniós állam- és kormányfők, akkor Magyarország végül azzal a feltétellel ment bele annak bevezetésébe, hogy az uniós bíróságon megvizsgáltatja annak megfelelőségét, mielőtt hatályba lép, így biztosra mentek abban, hogy a 2022-es választások előtt már biztosan nem szankcionálják Orbán Viktor jogállamiság-ellenes, évek óta kritizált lépéseiért.

A jogállamisági aggályokkal leginkább érintett két tagállam, Magyarország és Lengyelország már ezt követően megtámadta az Európai Unió Bíróságán a mechanizmus alkalmazásáról szóló jogszabályt, a pert azonban idén februárban végleg elbukta a két kormány. Bár a per lezárulta után az EP-képviselők ismét a mechanizmus azonnali elindítását követelték, a Bizottság még ekkor is időt kért a mechanizmus gyakorlati alkalmazásának egyértelműsítésére vonatkozó iránymutatások elfogadására. Ez végül március másodikán született meg, amivel elgördült az utolsó akadály is a szabály alkalmazása elől.

Az Európai Parlament ugyanis már tavaly októberben szintén a luxembourgi bírósághoz fordult, és azért perelte be a Bizottságot, mert nem alkalmazták egyből 2021. január 1. után a rendeletet – holott szerintük erre az EB-nek meglett volna már akkor is minden jogalapja. Az első informális lépéseket egyébként már meg is tette az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmus elindítása felé: tavaly novemberben levelet küldtek a magyar és a lengyel kormánynak, amiben az uniós testület Budapestnek a korrupcióval kapcsolatban tett fel kérdéseket, míg Varsót a bírói függetlenségről és az uniós jog tiszteletben tartásáról faggatta.

Arról részletesen is írtunk, hogy a Bizottság megkeresésére mit válaszolt a magyar kormány, de már akkor világos volt, hogy a Bizottság mechanizmust alkalmazó irányelveinek hiányát jogérvként lobogtatná arra, hogy miért is nem legitim az eljárás Magyarországgal szemben.

Ursula von der Leyen a most megszületett szabályozással kapcsolatban azt mondta:

A ma közzétett iránymutatás még egyértelműbbé teszi majd a helyzetet, miközben a Bizottság folytatja küzdelmét a jogállamiság elveinek az uniós költségvetéshez kapcsolódó mindennemű megsértésével szemben”

Az iránymutatás tartalmazza,

  • mik pontosan a jogállamiság elveinek releváns megsértései,
  • hogyan viszonyulnak egymáshoz az uniós költségvetéssel kapcsolatos rendeletek és szabályok,
  • a szabálytalanságokkal arányos megfelelő intézkedéseket,
  • a kifizetések végső címzettjeinek jogi védelmének szükségességét.

Az iránymutatás kidolgozásakor egyébként már figyelembe vették az uniós bíróság februári döntését, és az EP korábbi javaslatait is. Külön kiemeli továbbá az Európai Bizottság, hogy a jogállamisági mechanizmus, és a pénzek visszatartása csak akkor alkalmazható, ha semmilyen más eljárás nem tudja biztosítani az uniós pénzek szabályos elköltését. A Bizottság egyébként ezzel együtt is csak ajánlásokat fog tudni megfogalmazni, a végső döntést az Európai Tanács hozza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!