A jogállamisági mechanizmust megelőlegező levéllel fordul az EU bizottsága Budapesthez és Varsóhoz

2021. november 19. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

A jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos eljárás megkezdését megelőlegező levelet küld az Európai Unió bizottsága a magyar és a lengyel kormánynak. A Politico szerint az informális lépést jelentő levél pénteken már megérkezhet Budapestre és Varsóba. Magyarországra a bizottság a korrupcióval kapcsolatos kérdéseket küld, a lengyel vezetésnél pedig a bírói függetlenségről és az uniós jog tiszteletben tartásáról érdeklődik. Az Eurológus kérdésére az Európai Bizottság megerősítette a lap értesüléseit.

A feleknek két hónapjuk lesz a válaszok elküldésére.

A magyar kormány visszautasítja, hogy az EU-s pénzek felhasználása körül súlyos korrupció és összeférhetetlenség volna, de a jelenlegi vita középpontjában az áll, hogy ezek, illetve a jogállamiság kérdése összekapcsolható-e az EU-s források kifizetésével.

A kormány szerint egyrészt az alapszerződéssel ellentétes lenne ez a gyakorlat, amely alapján megtagadható lenne a tagországokat illető források kifizetése, másrészt vitatja, hogy a jogállamiság olyan egzakt fogalom lenne, amely jól körülírható és ellenőrizhető. A kormány szerint így valójában politikai alapon értelmezhető fegyvert adna az EU kezébe a mechanizmus, amelyet a renittens kormányok megregulázására vetnének be.

A kormány értelmezésében ez azt jelenti, hogy az EU megbüntetné Magyarországot bevándorlásellenes politikája miatt, ezt jogállami kifogásokkal elfedve.

A levél elküldéséből azonban nem következik, hogy a jogállamisági mechanizmus valóban elindulna – hívja fel a figyelmet a Politico. Igaz, ezzel kapcsolatosan a bizottságon is nyomás van: az Európai Parlament perre ment a bizottsággal szemben azért, mert a két ország ellen még nem indították meg a jogállamisági mechanizmust és nem kérték számon a jogállamiság – az EP szerint – hiányos működését.

A bizottság októberben jelezte: a jogállamisági mechanizmus elindítását csak azután tartja lehetségesnek, ha erről bíróság dönt. Az Európai Unió Bírósága gyorsított eljárással tárgyalja az ügyet, de még így is 4-6 hónapba telhet, mire ítélet születik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!