Németország, Ausztria és Franciaország is arra kéri az állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát

2022. február 19. – 17:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német, az osztrák és a francia kormány is arra kéri az állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajna területét, és ha lehetséges, ne utazzanak az országba.

A német kormány közleménye szerint kifejezetten ellenjavalott az utazás Ukrajnába, és arra kérik a német állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot, mivel katonai összecsapások kezdődhetnek bármelyik pillanatban.

Ausztria közleménye szerint egy „háborús cselekedet” halálos veszélyt jelenthet az ott tartózkodó osztrákoknak – írja a CNN. Egyik ország sem tud majd konzuli segítséget nyújtani azoknak, akiknek szükségük lenne rá, írja a portál.

A britek már korábban bejelentették, hogy bezárják a kijevi nagykövetségüket, és a diplomáciát áttelepítik Lvivbe, ahogy az Egyesült Államok is tette. A britek szintén arra kérték az állampolgárokat, hogy hagyják el az országot.

Franciaország hasonló közleményt adott ki, miután az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezete drámai aktivitást jelzett a kelet-ukrán területen – írja a France24.

A Lufthansa légitársaság a honlapján jelentette be, hogy felfüggesztik minden járatukat, ami Ukrajnába érkezett, vagy onnan indult volna február 21. és 28. között. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta a sajtónak a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián, hogy nem pánikolnak, és nem válaszolnak semmilyen provokációra. Zelenszkij új biztonsági garanciákat kért Münchenben a nagyhatalmaktól.

Eszkalálódó helyzet

Pénteken kelet-ukrajnai szakadárok jelentették be, hogy szerintük Ukrajna készül általános támadásra, ezért a szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) megkezdi a területén élők kimenekítését Oroszországba. Az orosz vezetés ezt először tagadta, de később Vlagyimir Putyin elnök elrendelte, hogy a szakadár területekről érkező mindegyik lakosnak 10 ezer rubel (kb. 41 ezer forint) vészsegélyt fizessenek. A vészhelyzeti minisztert pedig arra utasította, hogy állítsanak fel menekülttáborokat a határ mentén.

A korábbi nyugati értesülések, amelyek az Ukrajna elleni lehetséges orosz támadásokról szóltak, többször megjegyezték, hogy ehhez majd Oroszország valamilyen ürügyet keres, például egy megrendezett támadásra hivatkozna. Sokan pontosan ilyen ürügyként tekintettek arra a pénteki incidensre, melyben felrobbant – az orosz kormánymédia szerint felrobbantották – a donyecki népi milíciák vezetőjének autóját, illetve nem sokkal később egy gázvezeték is feltehetőleg felrobbant Luhanszkban.

Pénteken Vlagyimir Putyin is arról beszélt: egyre kiélezettebb a helyzet Donyeck körül, Ukrajna folyamatosan megsérti orosz nyelvű állampolgárainak jogait, Kijev szabotálja a kelet-ukrajnai válság rendezésére hivatott minszki megállapodást, nem tesz érdemi lépéseket a szakadár területek békés reintegrálására. Az ukrán külügyminiszter erre reagálva leszögezte, „szóba sem került” az elszakadt területek erőszakos visszacsatolása.

A Telexnek múlt héten az ukrán védelmi miniszter helyettese megerősítette: Ukrajna kizárólag diplomáciai megoldással akarja visszaszerezni az elszakadt területeket. Ez azonban nemcsak a kelet-ukrajnai részekre, hanem a 2014-ben egyoldalúan Oroszországhoz csatolt Krím félszigetre is vonatkozik.

A pénteki történések után Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatóján elmondta, biztos benne, hogy Putyin meg fogja indítani a támadást Ukrajna ellen. Az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris arról beszélt, hogy ha Oroszország támad, „soha nem látott súlyosságú gazdasági büntetőintézkedésekkel” fognak válaszolni.

Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai „Donyecki Népköztársaság” vezetője egy videóüzenetben arra szólította fel az Ukrajnától leválni kívánó szeparatistákat szombaton, hogy ragadjanak fegyvert.

A Telex a múlt héten Ukrajnában a frontvonalon járt, száz méterre a donyecki szakadárok területétől, amiről videót is készítettünk:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!