Az oroszok által támogatott donyecki szakadárok általános mozgósítást rendeltek el Ukrajnában

2022. február 19. – 09:22

frissítve

Az oroszok által támogatott donyecki szakadárok általános mozgósítást rendeltek el Ukrajnában
Gyenisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője február 18-án egy videóüzenetben – fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai „Donyecki Népköztársaság” vezetője egy videóüzenetben arra szólította fel az Ukrajnától leválni kívánó szeparatistákat, hogy ragadjanak fegyvert – írja a Reuters. Gyakorlatilag teljes mozgósítást kért, azt üzenve, hogy minden férfi, aki képest fegyvert fogni, fogjon is meg egyet. Hasonló nyilatkozatot tett a szintén szakadár Luhanszk vezetője is. Közben az AFP azt írja kelet-ukrajnai katonai vezetőkre hivatkozva, hogy egy tűzharcban életét vesztette egy ukrán katona.

A bejelentések egy bő fél nappal azután történtek, hogy arra hivatkozva, hogy tartanak a kijevi támadásoktól, a szeparatisták elkezdték a környékbeli civilek evakuálását. Összesen nagyjából 700 ezer ember kimenekítése lenne a cél a területről, de szombat reggelig ennek nagyjából egy százaléka, kb. 7000 ember, főként árvaházak és más gyermekintézmények lakói evakuálása történt meg – írja az MTI.

Ukrajna mindeközben folyamatosan azt kommunikálja, hogy az egyre súlyosbodó válságot diplomáciai úton kívánja rendezni, nem tervezi az Oroszországgal szimpatizáló, a saját függetlenségüket kikiáltó kelet-ukrajnai területek lerohanását.

Az elmúlt napok hírei alapján egy orosz támadás tűnt valószínűbbnek az ukrán határnál lévő orosz mozgósítások miatt, de a hét második felében megfordultak a környékről érkező hírek, és egyre több jelentés szólt arról, hogy a kelet-ukrajnai szakadár területeken egyre több az ukránok által előidézett kisebb összecsapás, és hogy a szakadár államok vezetői egy ukrán támadástól tartanak. Péntek este az orosz kormánymédia arról számolt be, hogy felrobbantották a donyecki népi milíciák vezetőjének az autóját, Luhanszkban pedig egy gázvezeték gyulladhatott ki. Természetesen mindkét esetben az ukránokat tették felelőssé.

Ezekről az incidensekről nem tudni, hogy valódi agresszióról van szó, vagy pedig a konfliktus eszkalációjára ürügyként szolgáló megrendezett támadásokról. Az amerikai külügyminisztérium és az ukrán belügyminisztérium a CNN-nek azt állította, hogy csak egy újabb megrendezett provokációról van szó, mely előbbi szerint „hazugságokon és dezinformáción keresztül próbálja elhomályosítani a tényt, hogy ebben a konfliktusban Oroszország az agresszor”.

Pénteken Vlagyimir Putyin is arról beszélt: egyre kiélezettebb a helyzet Donyeck körül, Ukrajna folyamatosan megsérti orosz nyelvű állampolgárainak jogait, Kijev szabotálja a kelet-ukrajnai válság rendezésére hivatott minszki megállapodást, nem tesz érdemi lépéseket a szakadár területek békés reintegrálására. Az ukrán külügyminiszter erre reagálva leszögezte, „szóba sem került” az elszakadt területek erőszakos visszacsatolása.

Eközben szintén pénteken bejelentették, hogy bezár Kijevben a brit nagykövetség, átmenetileg Lvivbe helyezik át. A britek pedig arra figyelmeztették az Ukrajnában tartózkodó briteket, hogy egy orosz katonai akció esetén nem tudnának megfelelő konzuli segítséget nyújtani állampolgáraiknak, így arra sem lehet számítani, hogy komolyabb kapacitásokat tudnak mozgósítani az országban rekedt britek evakuálására.

A kelet-ukrajnai szakadárok által jelentett incidensek ellenére péntek este Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt, hogy továbbra is arra számítanak, hogy Oroszország fogja megtámadni Ukrajnát. Erre utal szerinte a régióban állomásoztatott haderő, illetve az is, hogy azt gyanítják, Oroszország aktívan dolgozik egy olyan ürügy megalkotásán, melyre hivatkozva támadást indíthatnak. A megszólalás előtt nem sokkal derült ki az is, hogy a Fehér Ház szokatlanul gyorsan arra a hivatalos álláspontra jutott, hogy az oroszok követték el a héten végrehajtott, Ukrajna elleni kibertámadásokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!