Kibertámadás érte az ukrán védelmi minisztérium, illetve több ukrán bank honlapját

2022. február 15. – 18:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb nagyszabású kibertámadást hajtottak végre kedden Ukrajnában, ezúttal a védelmi minisztérium honlapja és két nagy pénzintézet, a Privatbank és az Oscsadbank ellen – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál, illetve a TASZSZ hírügynökség alapján a BBC, míg az UNIAN hírügynökség szerint az ukrán fegyveres erők hivatalos oldala sem nyílik meg.

A hatóságok közlése szerint a mostani kibertámadás különbözik a legutóbbitól, most úgynevezett DDOS, azaz túlterheléses támadást hajtottak végre. A támadás délután három órakor kezdődött, írja az MTI.

A Reuters cikke szerint az ukrán Kulturális Minisztérium alá tartozó Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ közleménye direkt módon nem nevezte meg Oroszországot mint a támadás felelősét, de az áll benne, hogy „Nem kizárt, hogy az agresszor kis piszkos trükkök taktikáját alkalmazta, mert agresszív tervei nem működnek nagy léptékben.”

Korábban szakértők arról számoltak be, hogy Oroszország a zsoldosai által elkövetett, fontos infrastruktúrákat célzó kibertámdásokkal ágyazna meg egy esetleges inváziónak.

A felhasználók közül többen arról számoltak be, hogy nem fértek hozzá az internetes banki szolgáltatásokhoz, mások be tudtak ugyan jelentkezni, de nem tudtak tranzakciókat végrehajtani. A Privatbank később közleményben tudatta, hogy sikerült kiküszöbölniük a támadás következményeit, és folyamatban van a rendszerük újraindítása, egyúttal nem zárták ki újabb támadások lehetőségét.

A védelmi minisztérium megerősítette, hogy vélhetően DDOS támadás érte a weboldalát. Közölték, hogy jelenleg folyamatban van az oldal elérhetőségének helyreállítása. Hozzátették, hogy addig a hivatalos kommunikáció a tárca Facebook- és Twitter-oldalain, valamint az ArmijaInform elnevezésű weboldalon keresztül zajlik.

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácshoz (RNBO) tartozó Információbiztonsági Központ úgyszintén megerősítette, hogy DDOS támadás érte az említett oldalakat, és nem zárta ki, hogy Oroszország áll a kibertámadás hátterében. „Lehetséges, hogy az agresszor (Oroszország) kicsinyes, piszkos trükkök taktikájához folyamodott, mert agresszív tervei nem válnak be” – jelentették ki a központnál az UNIAN szerint.

Január 14-én ismeretlenek meghekkeltek több ukrán minisztériumi honlapot. A hekkerek akkor ukrán, orosz és lengyel nyelven a következő üzenetet helyezték el a megtámadott oldalakon: „Ukrán! Minden személyes adatod kikerült a nyilvános hálózatra. A számítógépen lévő összes adat megsemmisült, lehetetlen helyreállítani. Minden információ nyilvánossá vált rólad, félj, és számíts a legrosszabbra! Ezt a múltadért, a jelenedért és a jövődért kapod. Volhíniáért, az OUN-ért (Ukrán Nacionalisták Szervezte), az UPA-ért (Ukrán Felkelő Hadsereg), Galíciáért, Polisszjáért és a történelmi területekért.” Volhínia, Galícia és Polisszja olyan területek, amelyek korábban a történelem során Lengyelországhoz tartoztak, de most Ukrajna részei.

A digitális fejlesztésért felelős ukrán minisztérium két napra rá közölte: minden bizonyíték arra mutat, hogy a kormányoldalak elleni kibertámadásért Oroszország a felelős, amelynek célja az ukrán állampolgárok megfélemlítése és az ország belső destabilizálása.

Az orosz-ukrán konfliktus fokozódásával együtt felpörgő információs hadviselést, illetve annak Oroszországhoz köthető szálait ebben a cikkünkben részleteztük.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!