Az orosz kormánymédia szerint felrobbantották a donyecki népi milíciák vezetőjének autóját, Luhanszkban egy gázvezeték gyulladhatott ki

2022. február 18. – 18:53

frissítve

Az orosz kormánymédia szerint felrobbantották a donyecki népi milíciák vezetőjének autóját, Luhanszkban egy gázvezeték gyulladhatott ki
Gyenisz Szinenkov felrobbant terepjárója Fotó: Szergej Baturin / Szputnyik

Másolás

Vágólapra másolva

Felrobbant a donyecki népi milíciák vezetőjének autója az Ukrajnából 2014-ben kivált, nemzetközileg el nem ismert, de Oroszország támogatását bíró Donyecki Népköztársaság (DNR) székhelyén.

– írta péntek késő délután a Guardian az orosz állami média híradására hivatkozva. Az autó a szakadár terület kvázirendőri erejét vezető Gyenisz Szinenkové volt, pusztulását a helyi tudósítások szerint egy robbanószerkezet okozta.

Helyi idő szerint éjfélkor az interneten terjedő videók szerint egy robbanás rázta meg Luhanszkot, majd kigyulladhatott egy gázvezeték – írja az RIA orosz portál helyi tudósításokra hivatkozva.

A portál szerint a robbanás után azonnal a helyszínre vonultak a hatóságok. A Guardian megjegyzi, hogy oroszpárti Telegram-csatornák szerint a robbanás ukrán szabotőrök munkája volt.

A robbanással szinte egy időben tartott beszédet Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban. Biden van győződve arról, hogy Putyin offenzívát fog indítani Ukrajna ellen, és azt is hozzátette, hogy ennek az ukrán főváros, Kijev lehet a fő célpontja.

A kelet-ukrajnai, főleg oroszok által lakott szakadár területekről a napokban sorra jelentik az incidenseket – melyekről nem tudni, hogy valódi agresszióról van szó, vagy pedig a konfliktus eszkalációjára ürügyként szolgáló megrendezett támadásokról. Az amerikai külügyminisztérium és az ukrán belügyminisztérium a CNN-nek azt állította, hogy csak egy újabb megrendezett provokációról van szó, mely előbbi szerint „hazugságokon és dezinformáción keresztül próbálja elhomályosítani a tényt, hogy ebben a konfliktusban Oroszország az agresszor”.

Pénteken a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaság” vezetője bejelentette, hogy Ukrajna készül általános támadásra, ezért a szakadár Donyecki Népköztársaság megkezdi a területén élő civilek kimenekítését Oroszországba.

Ugyancsak pénteken Vlagyimir Putyin is arról beszélt: egyre kiélezettebb a helyzet Donyeck körül, Ukrajna folyamatosan megsérti orosz nyelvű állampolgárainak jogait, Kijev szabotálja a kelet-ukrajnai válság rendezésére hivatott minszki megállapodást, nem tesz érdemi lépéseket a szakadár területek békés reintegrálására. Az ukrán külügyminiszter erre reagálva leszögezte, „szóba sem került” az elszakadt területek erőszakos visszacsatolása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!