Bezárt az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége

2022. február 14. – 21:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bezárt az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége, az Ukrajnában lévő kis létszámú diplomáciai képviseletüket ideiglenesen áthelyezik az ország nyugati részén fekvő Lvivbe (Lembergbe) – jelentette be hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

„Egyetlen okból: személyzetünk biztonsága érdekében rendeltem el ezeket az intézkedéseket, és nyomatékosan felszólítjuk az Ukrajnában maradt amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot” – idézi a CNN Blinken közleményét.

„Ezek az óvintézkedések semmilyen módon nem ássák alá az Ukrajnának nyújtott támogatásunkat. Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránti elkötelezettségünk megingathatatlan” – írta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy folytatják a diplomáciai tárgyalásokat az oroszokkal. „A diplomáciai út továbbra is nyitva áll, ha Oroszország úgy dönt, hogy jóhiszeműen elkötelezi magát. Várjuk, hogy amint a körülmények lehetővé teszik, visszavihessük munkatársainkat a kijevi nagykövetségre” – tette hozzá Blinken.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége 2022. január 24-én – Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP
Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége 2022. január 24-én – Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a sürgősségi szolgáltatások ellátása miatt egy kis létszámú konzuli jelenlétet tartanak fenn Lvivben. Amerikai tisztviselők az elmúlt napokban többször is felszólították az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát, és arra figyelmeztettek, hogy bármikor, akár már ezen a héten bekövetkezhet egy orosz invázió.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azt mondta Vlagyimir Putyinnak, hogy még egyáltalán nem merítették ki az összes diplomáciai lehetőséget, lát esélyt békés megoldásra. Emellett Oroszország továbbra is azt állítja, hogy egyáltalán nem tervezik lerohanni Ukrajnát, a több mint 100 ezer katonát hadgyakorlatok miatt vezényelték a határra.

Az orosz csapatösszevonások után kialakult, hidegháborút idéző helyzetről, Moszkva esetleges céljairól itt írtunk elemzésünkben, a Telex tudósítóinak Ukrajnában készült cikkeit pedig itt gyűjtöttük össze:

„Elegünk van, hogy a Kreml kistestvérként kezel bennünket. Most minket, aztán majd megint a magyarokat” – a kijevi hangulatról itt olvashatja helyszíni riportunkat.

„A pszichológiai nyomás a lényeg, a folyamatos fenyegetettség érzését akarja fenntartani Oroszország” – Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is.

Ukrajna százezer civilt von be a védelmi erőkbe, özönlenek is az önkéntesek – a teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi gyakorlatát mutatjuk be Nagyképünkben.

„Ha az orosz erők megindulnak, minket érnek el először” – az orosz határhoz közeli Harkivban is jártunk, ahol nem azonnali orosz támadástól tartva élnek az emberek, de új lendületet vett az önkéntesek toborzása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!