A magyar konzuli szolgálat is az ukrajnai utazások elhalasztására figyelmeztet

2022. február 13. – 09:05

frissítve

A magyar konzuli szolgálat is az ukrajnai utazások elhalasztására figyelmeztet
Fotó: Huszi István/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Már a magyar hatóságok sem javasolják az Ukrajnába utazást, miután egyre több ország szólítja fel állampolgárait az ország elhagyására. A Konzuli Szolgálat honlapján szombaton a következő felhívás jelent meg a kijevi magyar Konzuli hivataltól:

„Az Ukrajna és Oroszország között az utóbbi napokban kialakult feszültségre tekintettel kérjük, hogy utazásuk szükségességét fontolják meg és lehetőség szerint halasszák későbbre. Ismét felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy ha mégis az utazás mellett döntenek, vagy a térségben tartózkodnak, kérjük regisztráljanak konzuli védelemre.”

Az utazóknak és az országban tartózkodó magyar állampolgároknak azt tanácsolják, hogy figyeljék a helyi híreket és a közösségi médiát, és tartsák be a hatóságok utasításait.

Amennyiben bárki úgy dönt, hogy a Konzuli Szolgálat felhívása ellenére az országba utazik, vagy ott marad, vegye figyelembe, hogy a biztonsági helyzet következtében a Konzuli Szolgálat nem feltétlenül tudja garantálni a segítségnyújtást! – olvasható a tájékoztatásban.

Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitással fegyveres konfliktus a Moszkva-barát szakadárok és az ukrán hadsereg között. Az orosz-ukrán határon hetek óta éleződik a feszültség, miután Oroszország – elvileg egy hadgyakorlat miatt – több mint százezer katonát vezényelt Ukrajna keleti határára. Moszkva tagadja, hogy meg akarná támadni szomszédját, Vlagyimir Putyin azonban több alkalommal kijelentette, hogy nem nézi jó szemmel a NATO keleti bővítési terveit.

A helyzet kiéleződése miatt folyamatosak a magas szintű diplomáciai egyeztetések. Szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel egyeztetett telefonon. Emellett Macron a nap folyamán még Olaf Scholz német kancellárral, Bidennel, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is megbeszélést folytatott. Joe Biden amerikai elnök is tárgyalásba kezdett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrán válságról. Biden gyors és kemény következményekkel fenyegette meg Putyint, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát.

Az ukrajnai helyzetről több helyszíni riportban számolt be a Telex. Jártunk ott, ahol az ukrán hadsereg farkasszemet néz a szakadárokkal. Az orosz csapatösszevonások után kialakult, hidegháborút idéző helyzetről, Moszkva esetleges céljairól itt írtunk elemzésünkben. A kijevi hangulatról itt olvashatja helyszíni riportunkat. Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is. A teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi gyakorlatát mutatjuk be Nagyképünkben. Az orosz határhoz közeli Harkivban is jártunk, ahol nem azonnali orosz támadástól tartva élnek az emberek, de új lendületet vett az önkéntesek toborzása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!