A tálibok először engedtek vissza nőket az egyetemekre, de az órákon el lesznek különítve a férfiaktól

2022. február 3. – 17:25

A tálibok először engedtek vissza nőket az egyetemekre, de az órákon el lesznek különítve a férfiaktól
Burkában lévő nők sétálnak a Laghman Egyetem bejáratához, amit tálib harcosok őriznek Mihtarlamban, 2022. február 2-án – Fotó: Mohd Rasfan / AFD

Másolás

Vágólapra másolva

Újra járhatnak nők egyetemre Afganisztánban, bár csak a nemek keveredésére vonatkozó szigorú szabályok mellett – írja a CNN. A téli szünet után szerdán nyitottak ki ismét az afgán állami egyetemek campusai, ahova az augusztusi tálib hatalomátvétel óta először engedtek be nőket.

Ugyan a tálib kormányzat egyelőre nem jelentette be hivatalosan a női egyetemistákra vonatkozó terveit, de oktatási tisztviselők szerint engedélyezték a nőknek a részvételt az órákon, azzal a feltétellel, hogy elkülönítik őket a férfiaktól. Halíl Ahmed Bihszudval, a Nangarhar Egyetem elnöke a Reutersnek elmondta, hogy az intézmény férfi és női hallgatói külön-külön fognak órákra járni.

Az egyetem egyik női orvostanhallgatója, aki biztonsági okokból neve elhallgatását kérte, azt mondta, hogy az órákat nemek szerint szétválasztották, de az például nem volt egyértelmű, hogy taníthatnak-e férfi oktatók nőket, vagy hogy a tantermen kívül érintkezhetnek-e nők férfi hallgatókkal. „Egyelőre csak a tanulási idő alatt vagyunk elkülönítve, bár megkértek arra, hogy ne járkáljunk a folyosókon, amíg a fiúk be nem fejezték az óráikat. Minden változás és körülmény ellenére folytatni szeretném, nem akarom félbehagyni a tanulmányaimat”.

Az afganisztáni felsőoktatási minisztérium egy tisztségviselője azt nyilatkozta, hogy az enyhébb hőmérsékletű tartományok – Nangarhar, Paktia, Paktika és Kandahár – állami egyetemei szerdától újra kinyitnak minden férfi és női hallgató előtt. Hozzátette, hogy az ország hidegebb területein az egyetemek ezt majd csak márciusban tehetik meg.

Nőktől elvárt öltözködést mutató tábla egy magánegyetem kapujánál 2022. január 25-én – Fotó: Wakil Kohsar / AFP
Nőktől elvárt öltözködést mutató tábla egy magánegyetem kapujánál 2022. január 25-én – Fotó: Wakil Kohsar / AFP

Az országot legutóbb 1996 és 2001 között irányították a szélsőséges iszlamista ideológiát képviselő tálibok, akik akkor eltiltották a nőket mindenfajta oktatástól, mostani uralmuk alatt azonban homályosan fogalmaztak erről a kérdésről. A tálibok helyettes szóvivője a CNN-nek megerősítette, hogy az oktatási minisztérium jelenleg egy olyan terven dolgozik, ami biztosítaná a lányok visszatérését a középfokú oktatásba is a március 21-én kezdődő új tanévben. Az afgán nők küzdelmével, és az elmúlt 20 év nőpolitikájának eredményeivel részletesebben itt foglalkoztunk.

A tálibok eddig következetesen tagadták, hogy kitiltanák az afgán lányokat a középiskolákból. Azt viszont hangsúlyozták, hogy ki kell találniuk, hogyan „szállítsák biztonságosan a nőket” iskolákba, mielőtt visszaengednék őket. Egyelőre nem világos, hogy a hatalomátvétel után hangoztatott mérsékeltebb irányvonal mit takar pontosan, bár az utóbbi időben akadtak aggasztó jelek, legutóbb két női aktivistát hurcoltak el otthonukból, miután részt vettek egy tüntetésen, ahol a nők jogaiért demonstráltak.

A lányok és nők oktatását a nemzetközi közösség követelései középpontjába helyezte, miközben a tálib kormányzat több külföldi segélyt és külföldön lévő pénzeik befagyasztásának feloldását kérte. Több nemzetközi szervezet, köztük az ENSZ és az Amnesty International is üdvözölte a női egyetemi hallgatók felvételéről szóló híreket. Az Amnesty jelezte, hogy várják, mi lesz a középiskolák esetében.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerdai közlése szerint humanitárius célokra anélkül utalhatnak pénzt bankok Afganisztánba, hogy az megsértené a tálib rezsimre kiszabott szankciókat. Ugyanez igaz azokra a segélyszervezetekre, amelyek állami intézményekben dolgozó tanárokat és egészségügyi dolgozókat fizetnek.

Afgán nőkkel személyesen is beszéltünk a helyzetükről, és a tálib uralom alatt bekövetkezett változásokról. A velük készített interjút itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!