A tálibok szerint joguk van letartóztatni a másképp gondolkodókat

2022. január 24. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre nyíltabban vállalják az afganisztáni tálibok, hogy letartóztatják azokat az aktivistákat, akik az országban zajló jogsértések ellen tüntetnek – derül ki az Euronews cikkéből.

Legutóbb két női aktivistát hurcoltak el otthonából, miután részt vettek egy tüntetésen, ahol a nők jogaiért demonstráltak. Az ENSZ afganisztáni segélymissziója felszólította a tálibokat, hogy adjanak tájékoztatást Tamana Zarjábi Parjani és Parvana Ibrahimhel hollétéről.

A tálib kormányszóvivő tagadta, hogy a nőket fogva tartanák, de azt mondta a hatóságoknak:

„Jogunk van letartóztatni és őrizetbe venni a másként gondolkodókat vagy azokat, akik megszegik a törvényt.”

A tálibok hatalomra kerülésük után betiltották a nem engedélyezett tüntetéseket, és erre hivatkoztak a letartóztatásokkal kapcsolatban is. „Ha ez bármely más országban történne, az ilyen embereket letartóztatnák. Mi nem engedjük meg az illegális tevékenységeket” – közölte a tálib szóvivő, Zabihullah Mudzsáhid. Szerinte senkinek sem szabad zűrzavart keltenie, mert az megzavarja a békét és a rendet.

Mindeközben a tálibok küldöttsége Oslóban tárgyal nyugati tisztviselőkkel az emberi jogokról és humanitárius segítségnyújtásról.

Afganisztánban a tálibok visszatérése óta – bár akadt néhány engedékeny intézkedésük – egyre szűkebbre szabják a nők mozgásterét. A nőiügyi minisztériumot erkölcsügyi minisztériumra nevezték át, a tálib kormány pedig nemrég megtiltotta az afganisztáni nőknek, hogy hosszabb távolságokra egyedül, férfi rokon kísérete nélkül utazzanak.

Az afgán nőpolitika elmúlt húszéves eredményeiről a talibán hatalomátvétele után itt írtunk bővebben. Ősszel a helyszínen jártunk, ahol többek között nőkkel interjúztunk arról, milyen lett az életük a tálibok uralma alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!