A tálibok megtiltották, hogy férfi rokon kísérete nélkül nagyobb utakra mehessenek a nők

2021. december 26. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

A tálib kormány megtiltotta az afganisztáni nőknek, hogy hosszabb távolságokra egyedül, férfi rokon kísérete nélkül utazzanak – jelentette az AFP hírügynökség.

A korábban nőügyi, ma már erkölcs előmozdításáért és a bűnmegelőzésért felelős minisztériumnak nevezett szerv vasárnapi közlése értelmében mostantól nem szabad szállást biztosítani olyan nőknek, akik önmagukban érkeznének. Arra felszólították a járműtulajdonosokat, hogy csak hidzsábot viselő nőknek kínáljanak fuvart.

„A 45 mérföldet (72 kilométert) meghaladó távolságra utazó nőknek nem szabad fuvart felajánlani, ha nem egy közeli családtag kíséri őket” – mondta Sadeq Akif Muhajir, a minisztérium szóvivője vasárnap az AFP-nek, pontosítva, hogy közeli férfi rokon lehet csak a kísérő szerepében.

Az új szigorítás néhány héttel azután történik, hogy a minisztérium arra kérte az afganisztáni televíziós csatornákat: ne mutassanak több drámát és szappanoperát női szereplőkkel. Arra is felszólították a női televíziós újságírókat, hogy műsorvezetés közben viseljenek hidzsábot.

Bár az 1990-es évekbeli első kormányzásukhoz képest a tálibok mérsékeltebb irányvonalat ígértek – és egyelőre nem is olyan súlyos a helyzet, mint akkoriban –, az augusztusi hatalomátvétel óta a kormány számos korlátozást vezetett be a nőkre vonatkozóan. Ugyanakkor jogi értelemben eltörölték a kényszerházasságot és több tartományban sikerült meggyőzni a helyi tálib hatóságokat, hogy nyissák meg újra az iskolákat a lányok előtt. Ez azonban nem általános, sok lányt még mindig elzárnak a középfokú oktatástól.

Az afgán nőpolitika elmúlt húsz éves eredményeiről a talibán hatalomátvétele után itt írtunk bővebben. Ősszel a helyszínen jártunk, ahol többek között nőkkel interjúztunk arról, milyen lett az életük a tálibok uralma alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!