A francia képviselők elítélték és népirtásnak minősítették az ujgurok elleni erőszakot

2022. január 20. – 17:56

A francia képviselők elítélték és népirtásnak minősítették az ujgurok elleni erőszakot
A franciaországi ujgur közösség tagjai tiltakoznak az Eiffel-torony közelében 2019. március 25-én – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A francia nemzetgyűlés elfogadott egy határozatot, amiben a Kínai Népköztársaság által az ujgurok ellen elkövetett erőszakos cselekményeket emberiességi elleni bűntettnek és népirtásnak minősítették, írja az AFP.

Az elítélő határozatnak nincsen jogi következménye, de a képviselők a francia kormányt is felszólították, hogy „tegye meg a szükséges lépéseket a nemzetközi közösségen belül és a Kínai Népköztársaságot érintő külpolitikájában”, hogy védelméről biztosítsa a hszincsiangi muszlim kisebbséget.

A határozattervezetet az ellenzéki szocialisták terjesztették be, és Emmanuel Macron elnök pártjának képviselői is támogatták. A jelenlévők közül 169-en szavaztak mellette, egy képviselő ellene, öten pedig tartózkodtak.

Olivier Faure, a szocialisták vezetője a nemzetgyűlésben emlékezett meg olyan ujgurok beszámolóiról, akik az átnevelőtáborokban tapasztalt állapotokról beszéltek neki, és ostorozta azokat a nagyvállalatokat és nyugati márkákat, amelyek „továbbra is használják az ujgurok kényszermunkáját”. A francia képviselők megtapsoltak ujgur menekülteket, akiket meghívtak a parlamenti ülésre megfigyelőnek.

A kormány nevében Franck Riester külügyi államtitkár „rendszerszerű erőszakról” és „súlyos tanúvallomásokról” beszélt, de úgy vélte, hogy a népirtás hivatalos kimondása a nemzetközi szervezetek, nem pedig a francia kormány dolga. Biztosította a nemzetgyűlést arról, hogy az ujgurok sorsát a kormány a legmagasabb szinten vetette fel a kínai partnereinek, írja az MTI.

Több emberi jogi szervezet jelentései szerint a muszlim vallású ujgur kisebbséget átnevelőtáborokba, börtönökbe zárják, és kényszermunkát végeztetnek velük. A gyerekeket elválasztják a családjuktól, a felnőtteket akaratuk ellenére sterilizálják. Az ujgurok által lakott Hszincsiangban a hivatalos adatok szerint csak 2017 és 2019 között 48,7 százalékkal csökkent a születések száma.

Kína következetesen tagadja, hogy sterilizálnák, bebörtönöznék vagy kényszermunkára köteleznék az országban élő ujgur népcsoportot.

Korábban az Egyesült Államok, Kanada és Hollandia is kijelentette, hogy amit Kína tesz az ujgurokkal, az kimeríti a népirtás fogalmát. Az amerikai kormány gazdasági szankciókat is bevezetett Kínával szemben: leállították a paradicsom és gyapot importját Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről, mert fennáll a gyanúja, hogy ujgur kényszermunkásokkal termelik azokat. Válaszul Kínában bojkottot hirdettek egyes amerikai márkák ellen.

Az emberi jogi vitákról és a diplomáciai összetűzésről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!