Jövő héten érkezhet a Bizottság felszólító levele Orbánnak az LMBTQ-ellenes módosító miatt

2021. július 10. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió már a jövő héten jogi eljárást indíthat Magyarország ellen az LMBTQ-jogok csorbítása miatt, mivel a blokk mostantól erőteljesebben tervez fellépni a demokratikus normákat megsértő tagállamokkal szemben – értesült a Bloomberg az ügyre rálátó bizottsági forrásoktól.

A cikk szerint a következő lépés az ügyben az lesz, hogy az EB úgynevezett felszólító levelet küld a magyar kormánynak. Ez jelenti az utolsó lépést azelőtt, hogy az EU Bíróságán pert indítanának a melegellenessé eltérített pedofiltörvény miatt. A bizottság szóvivője nem erősítette meg a lap kérdésére, hogy valóban készülőben van a felszólítás, ugyanakkor ez semmilyen szempontból nem volna meglepő, elég csak arra gondolni, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök szokatlanul kemény szavakat használt a magyar törvény kapcsán, szégyenletesnek nevezve azt.

Az EU évek óta küzd Magyarországgal és Lengyelországgal a jogállamisági alapelvek csorbulása miatt, de ezek a csörték eddig a gyakorlatban igen kevés konkrét büntetéssel jártak az érintett tagállamoknak. Magyarország és Lengyelország ellen folyik a 7-es cikk szerinti eljárás, ami akár uniós szavazati joguk felfüggesztéséhez vezethet, ám a folyamat rendkívül lassan csordogál, és a soron következő szlovén elnökség alatt sem lehet arra számítani, hogy túlságosan felpörögne, mivel a szlovén miniszterelnök rendre Orbán Viktor pártját fogja a legtöbb nyugati tagállam vezetője által sérelmezett ügyekben (pl. a mostani harc közvetlen oka, az LMBTQ-ellenes módosító ügyében is). Az EU-támogatások jogállamisági elvek betartásához kötése egyelőre szintén nem él a gyakorlatban, mivel a tervet megtámadta az EU bíróságán Magyarország és Lengyelország. Ezt gyorsított eljárásban fogják tárgyalni, ha tartják a tervezett menetrendet, akkor ősszel meglehet az eredmény, de ezt akkor sem vethetné be az EU a pedofiltörvény ügyében, ha tervezte volna.

Az EU Bírósága már több magyar törvényt megsemmisített: a lex CEU és a Stop Soros törvény is ilyen eljárásnak esett áldozatul). De mielőtt ez megtörténhet, hosszú, gyakran évekig tartó jogi procedúrának kell lezajlania, melynek során eldöntik, hogy az adott jogszabály összeegyeztethető-e az uniós jogrenddel. Így ha a felszólító levél után nem vonja vissza a melegellenes törvénymódosítást a magyar parlament – amire nem sok esély mutatkozik jelen pillanatban –, és a bíróság elé kerül az ügy, akkor évek múlva számíthatunk eredményre.

A vitatott törvénnyel, mely eredetileg csak a pedofil bűncselekmények komolyabb szankcionálásáról szólt volna, majd az utolsó pillanatban kiegészítették egy a szexuális kisebbségeket hátrányosan érintő módosítóval, számos cikkben foglalkoztunk.

A melegellenes részek miatt többezres tüntetés volt a Kossuth téren, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen. Európai kormányok, parlamenti képviselők és médiavállalatok mellett tiltakozott ellene az amerikai nagykövetség is, és az ügy hetekre tematizálta a futball Európa-bajnokságot. Ebben a cikkben azt elemeztük, miért éri meg a Fidesznek mindez, és hol lehetnek a buktatók, ebben a gyorstalpalóban pedig azt vizsgáltuk, mi is van egészen pontosan a szövegben, és betartható-e így a gyakorlatban a törvény. Legfrissebb videós elemzésünket a törvény lehetséges utóéletéről itt nézheti meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!