Hvg: Már az ősszel elkezdődhet az uniós jogállamisági mechanizmus alkalmazása élesben

2021. június 11. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Gyorsított eljárásban tárgyalja a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos magyar-lengyel közös beadványt, így – ha átmegy a feltételrendszer – a korábban vártánál rövidebb időn belül indulhatnak jogállamisági eljárások az érintett államokkal szemben – számolt be az Eurológus a Hvg-n.

A cikk szerint nagy valószínűséggel már idén ősszel ítéletet hirdethet a bíróság. A per célja annak megállapítása, hogy az uniós források jogállamisági feltételekhez kötése összeegyeztethető-e az uniós joggal, amit a magyar és a lengyel kormány vitat. Október 11-12-én tárgyalást tartanak, ahol a keresetet benyújtó kormányoknak, illetve az ellenkeresetet beadó Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak lesz lehetősége az álláspontja kifejtésére.

Az eljárásra vonatkozó részletszabályok elkészítésekor az Európai Bizottságnak figyelembe kell vennie a bíróság megállapításait. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen több alkalommal megerősítette, hogy már tanulmányozzák a gyanús eseteket. Johannes Hahn, költségvetési biztos szerint várhatóan ősz elején elküldik az első leveleket azoknak a tagállamoknak, amelyeknél feltételezik, hogy a jogállamisági problémák veszélyt jelentenek az uniós pénzek átlátható, célnak megfelelő elköltésére. Az Eurológus úgy tudja, Magyarország azok között lesz, akik már az első körben kapnak ilyen levelet.

A Fidesznek ez kellemetlenül is kijöhet a 2022-es választások előtt. Az őszi EU-csúcsot tárgyaló cikkünkben írtuk, hogy a kormány jó okkal reménykedhet abban: a beadvánnyal a távoli jövőbe tolja ki a jogállamisági mechanizmus valódi alkalmazásának lehetőségét, hiszen normál eljárás keretében akár évekig is eltarthat egy ilyen kaliberű ügy kivizsgálása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!