A parlament megszavazta a CEU-t elüldöző törvény módosítását

2021. május 18. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány a felsőoktatási törvénynek arra a részére adott be módosítót, ami a CEU-t távozásra kényszerítette Budapestről. A Semjén Zsolt által benyújtott indítvány előadója Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, lényege pedig az, hogy korrigálja a törvényben az EU által kifogásolt elemeket.

Az eredeti törvénymódosítást 2017. április 4-én szavazta meg a parlament, három héttel később az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel szerintük a törvény korlátozza a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát. Ebben a perben döntött 2020 őszén az Európai Unió Bírósága, az ítélet szerint valóban több ponton nem felelt meg a törvény az uniós irányelveknek.

Az eredeti törvény szerint az a külföldi egyetem működhet Magyarországon, amely a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül, az új módosítás értelmében pedig az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli székhelyű felsőoktatási intézmény akkor folytathat itt oklevelet adó képzést, Magyarország és a külföldi intézmény székhelye szerinti állam kormánya által kötött nemzetközi szerződésben szerepel, és képzése a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű.

A lex CEU módosítása nem változtat Magyarországon a CEU helyzetén, ezért az egyetem Ausztriában marad, egy olyan országban, ahol tisztelik az akadémiai szabadság alapvető értékeit

reagált a CEU, amikor a kormány benyújtotta a ma elfogadott törvénymódosítást. Hozzátették:

„úgy véljük, hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában olyan feltételeket teremteni, amelyek között a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnének. Az új tervezet értelmében továbbra is politikai döntés kérdése, hogy milyen külföldi egyetemek működhetnek Magyarországon, és a döntést bizonyára a legmagasabb szinteken hozzák majd meg. A magyar kormány eddig is világossá tette, hogy mire akarja használni a hatalmát. Elüldöztek egy intézményt, amely az akadémiai szabadság nemzetközi értékeit követi, és helyette meghívtak egy intézményt, amely a Kínai Kommunista Párt abszolút irányítása alatt áll.”

Lázár János egy 2017-es kormányinfón meglepő őszinteséggel árulta el a CEU elüldözésének valódi okait.

„Itt mi békében megvoltunk egymás mellett CEU – Fidesz-kormány az elmúlt években, a változás ebben akkor állt be, amikor Soros György egy programot hirdetett arra nézve, hogy Európa határait meg kell nyitni, és évente egymillió bevándorlót kell Európába behívni”

– mondta akkor Lázár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!