Megtiltja Belarusz, hogy az állampolgárai elhagyják az országot

2021. június 1. – 15:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járványra hivatkozva ideiglenesen megtiltja Belarusz, hogy állampolgárai elhagyják az országot. Azokra is vonatkozik ez a szabály, akiknek külföldi tartózkodási engedélye van. A BBC cikke szerint csak azok a köztisztviselők léphetnek át a határon, akik hivatalos útra mennek, illetve az állami közlekedési vállalat alkalmazottai számítanak kivételnek, valamint azok, akiknek más országban van a bejelentett állandó lakhelyük.

Alekszandr Lukasenko tavaly nyári vitatott megválasztása óta rengetegen költöztek el Belaruszból, sokan Lengyelországban kaptak tartózkodási engedélyt.

Két hete nemzetközi botrány lett abból, hogy a belarusz légi hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, az országban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után barátnőjével együtt őrizetbe vettek. Később kiderült, hogy a gépen utazott a belarusz KGB négy embere is. Az elfogott újságíró szabadon bocsátását követeli többek között az USA, míg Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyenesen állami terrorizmusnak nevezte azt, amit Lukasenko elnök művelt, de magyar részről Szijjártó Péter is elítélte.

Lukasenko korábban azt állította, hogy Minszk az eljárás szerint cselekedett, és pokolgépre vonatkozó információkat egyenesen Svájcból kapták a belaruszok: azonban mint Svájc később közölte, ők nem tudtak semmilyen pokolgépről, ennek fényében nyilvánvalóan nem is kommunikáltak róla, de később a Ryanair is azt nyilatkozta, hogy szerintük a minszki diszpécser hazudott a pilótáknak.

Az eltérített Ryanair-repülőgép körüli események politikai okairól és lehetséges következményeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Frissítés: Egy olvasónk jelezte, hogy a minszki utazási irodában, ahol a párja is dolgozik, nem hallottak semmilyen tiltásról, az ügyfeleik egyelőre ugyanúgy utaznak, mint eddig, csak a légi utazás problémás a Ryanair-ügy utáni szankciók miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!