Előbb szólt a minszki diszpécser a bombáról, mint ahogy email jött róla

2021. május 27. – 13:09

frissítve

Előbb szólt a minszki diszpécser a bombáról, mint ahogy email jött róla
A földre kényszerítettett gép átvizsgálása Minszkben Fotó: ONLINER.BY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az időpontok sem stimmelnek a belarusz vezetés verziójában, amely alapján egy állítólagos bomba miatt kényszerítették minszki leszállásra a Ryanair Athénból Vilniusba tartó gépét egy vadászgép kíséretében vasárnap. A nemzetközi vihart kavart, példátlan ügyről itt olvashatja részletes írásunkat.

Az országot 27 éve irányító Alekszandr Lukasenko szerint a Hamász értesítette Svájcból, lengyel IP-címen keresztül a minszki, az athéni és a vilniusi repülőteret arról, hogy bomba van a gépen, amelyet felrobbantanak a litván főváros felett, ha az EU nem adja fel Izrael támogatását az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveres szervezet legutóbbi konfliktusában.

Svájc visszautasította, hogy bármiféle fenyegetés érkezett volna területéről, a Hamász is jelezte, hogy semmi köze az akcióhoz – egyrészt, mert már tűzszünet volt, másrészt, mert értelmezhetetlen, hogy egy órán belül az EU hagyjon fel Izrael támogatásával –, és ilyen jellegű akciókat egyébként sem hajt végre.

A Dossier.center, a Daily Beast és a Spiegel közös nyomozása azonban arra jutott, hogy a minszki diszpécser és a Ryanair pilótái között beszélgetéskor még nem történt meg minden, amiről a légi irányítás beszélt. A beszélgetést a belarusz hatóság hozta nyilvánosságra, igazolandó, hogy nem kényszerítették a gépet leszállásra, hanem arról maguk a pilóták döntöttek. (Igaz, a beszélgetésből érződik, hogy a pilótáknak kétségeik vannak az információ megalapozottságát illetően, és abban is, hogy helyesebb a távolabbi Minszkbe repülni, mint Vilniusba.)

A három médium anyagaiból azonban kiderül, hogy a bombáról szóló email még nem érkezett meg Minszkbe, amikor a diszpécser erről beszél a pilótáknak.

Minszki idő szerint 12.25-kor kap üzenetet a vilniusi repülőtér egy bizonyos Ahmed Yurlanovtól a Hamász figyelmeztetéséről. A repülőgép öt perccel később lép a belarusz légtérbe. Minszk ezután azonnal értesítette a gépet, és a diszpécser arról beszélt – egészen pontosan 12.33-kor –, hogy több repülőtérre érkezett erről értesítés. (Alekszandr Lukasenko elnök arról számolt be, hogy Minszk, Athén és Vilnius egyszerre kapták meg az értesítést a fenyegetésről.)

Az eredeti email a fent látható időponttal Forrás: Dossier.center
Az eredeti email a fent látható időponttal Forrás: Dossier.center

A repülőgép 12.47-kor fordult Minszk felé – fedélzetén a belarusz ellenzéki Raman Prataszeviccsel, akinek elfogására valójában irányult a teljes belarusz ellenzék ellen valóságos hadjáratot folytató vezetés egész akciója –, de a minszki repülőtérre az üzenet csak 12.57-kor futott be, azaz a pilótákkal való kapcsolat felvétel után 27 perccel.

Közben csütörtökön az Európai Unió és az Egyesült Államok közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében Raman Prataszevics szülei Varsóban. Az ellenzéki újságíró édesanyja a hétfőn a belarusz hatóságok által kiadott, megkomponált videóról azt mondta, fia nem szólított fel tömeges zavargásokra, nem mondta, hogy hadsereget kell vezényelni az ország ellen. Megismételte meggyőződését, hogy fiát a letartóztatás után bántalmazták, eltörték az orrát, arcát pedig a videofelvétel előtt sminkelték, hogy ne látszódjanak rajta verésnyomok, írja az MTI.

A férfi apja pedig arról beszélt, nem tudnak meggyőződni fiuk egészségi állapotáról, féltik életét, azt sem tudják, a hatóságok hol tartják fogva őt. Nem értesültek barátnője, Szofija Szapega sorsáról sem. Azt is mondta, hogy feleségével fenyegetéseket kapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!