Nyilvánosságra hozták a belarusz diszpécser és az eltérített Ryanair-gép pilótáinak beszélgetését

2021. május 26. – 15:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz közlekedési minisztérium közzétette a belarusz légiforgalmi irányító és a Minszkbe eltérített Ryanair-gép legénysége közötti beszélgetés egy részét. A leiratot a Meduza közölte.

A beszélgetés azzal kezdődött, hogy a belarusz diszpécser közölte: tudomásuk szerint bomba van a fedélzeten, ami az úti cél környékén, Vilnius felett robbanhat fel a géppel együtt. A Hvg.hu szerint az egyik pilóta elfogadta, a másik arról érdeklődött, van-e más lehetőség, tekintve, hogy Vilnius akkor már közelebb volt, mint Minszk.

Percekkel később megerősítést kértek arról, hol landoljanak, de a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség által használt jelzést kérték. A pilóta rákérdezett, hogy honnan kaptak ilyen információt, mire a diszpécser elmondta, hogy a minszki reptér és az athéni repülőtér is emailt kapott róla.

„Ismétlem: honnan jött ez a javaslat, hogy térjünk ki Minszk felé? Honnan jött? A cégtől? Az induló repülőtér hatóságaitól vagy a fogadó repülőtér hatóságaitól?”

– kérdezte a pilóta a diszpécsert. A diszpécser ekkor többször is elismételte, hogy „tőlük”, azaz a minszki reptértől jött a javaslat.

Frissítés 17.01: A belarusz elnök korábban azt állította, a figyelmeztető üzenetek Svájcból érkeztek a pokolgéppel kapcsolatban. Hozzátette, ezt az üzenetet kapta meg a minszki, az athéni és a vilniusi repülőtér, írja az MTI.

A svájci külügyminisztérium azonban most közölte, hogy nem tudtak semmiféle olyan pokolgépes fenyegetésről, mely indokolttá tette volna, hogy Lukasenko utasítására Minszkben leszálljon a gép. A minisztérium jelezte azt is, hogy

ennek megfelelően a svájciak a belarusz hatóságokkal nem is kommunikáltak semmiféle pokolgépről.

A pilóták a diszpécser jelzése után vészhelyzetet hirdettek, és visszaindultak Minszk felé, bár firtatták a bombariadó komolyan vehetőségét. A belaruszok arról tájékoztattak, a légierő vadászgépei csak a megfordulás után szálltak fel, mert nem akarták megijeszteni az utasokat – írta a Meduzát szemléző Hvg.hu.

Mint megírtuk, vasárnap a belarusz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a belarusz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, az országban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után barátnőjével együtt őrizetbe vettek. Később kiderült, hogy a gépen utazott a belarusz KGB négy embere is.

A lépés komoly nemzetközi felháborodást váltott ki, az elfogott újságíró szabadon bocsátását követeli többek között az USA, míg az EU szankciókkal válaszolt Belarusznak: kitiltották az EU légteréből a belarusz gépeket. „Az Európai Unió válasza egy Belarusz elleni »hibrid háború«️ része” – reagált Alekszandr Lukasenko belarusz államfő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!