Szijjártó: Elfogadhatatlan a Ryanair-gép földre kényszerítése

2021. május 25. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadhatatlan a Ryanair légitársaság járatának vasárnapi, fehéroroszországi földre kényszerítése – nyilatkozta Szijjártó Péter a közmédiának Dublinban, üdvözölve az Európai Unió gyors és határozott fellépését az ügyben. A külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: elfogadhatatlan egy polgári forgalomban részt vevő repülőgép földre kényszerítése mindenfajta indok nélkül, főleg úgy, hogy az két európai uniós ország között közlekedett.

„Elfogadhatatlan és visszautasítandó mindaz, amit a belarusz hatóságok tettek… Örülök annak, hogy az EU végre gyorsan, határozottan, kellő eréllyel és egységesen lépett fel ebben a kérdésben. Örülünk annak, hogy gyorsan sikerült megállapodni a válaszintézkedésekről, azokat mi teljes egészében támogattuk és támogatjuk is természetesen” – mondta a miniszter.

Mint megírtuk, vasárnap a belarusz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a belarusz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, az országban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek (később kiderült, hogy a gépen utazott a belarusz KGB négy embere is, szóval egy nagyon komolyan megtervezett akció volt a gép földre kényszerítése). A lépés komoly nemzetközi felháborodást váltott ki, az elfogott újságíró szabadon bocsátását követeli többek között az USA, míg Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyenesen állami terrorizmusnak nevezte azt, amit Lukasenko elnök művelt.

Az EU hétfői csúcstalálkozóján döntés született arról, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát, illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét. Emellett újabb szankciók elfogadását kezdeményezték.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja is elítélte, hogy a fehérorosz hatóságok minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság két uniós főváros között közlekedő, több mint száz utast szállító menetrendszerinti járatát. Közleményükben hangsúlyozták, hogy ilyen atrocitás nem történhet meg Európában. Elfogadhatatlannak nevezték „a minden emberi szempontot és jogi alapot nélkülöző, az utasok biztonságát is veszélyeztető kényszerítést” a fehéroroszországi hatóságok részéről. „Kiállunk a Raman Prataszevics újságíró és barátnője, Szofija Szapega azonnali szabadon bocsátása mellett és üdvözöljük az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek hétfőn, e témában elfogadott közös álláspontját”. Felkérték a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO), hogy indítson vizsgálatot az ügyben, emellett sürgették a tagállami minisztereket tömörítő Tanácsot, hogy fogadjon el intézkedéseket az EU légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!