Kivégezték a 13. rabot is: most ért véget a Trump-féle kivégzési hullám

Legfontosabb

2021. január 16. – 08:58

frissítve

Kivégezték a 13. rabot is: most ért véget a Trump-féle kivégzési hullám
A kivégzések helyszíne, a szövetségi büntetés végrehajtás épülete Terra Haute-ban – Fotó: Scott Olson / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhárom embert végeztek ki méreginjekcióval az Egyesült Államokban fél év leforgása alatt. Ezen a héten gyors egymásutánban három kivégzést hajtottak végre. A szövetségi szintű halálos ítéletek végrehajtása ezelőtt tizenhét évig szünetelt. Ha a halálbüntetés-ellenes következő elnök, Joe Biden betartja a választási ígéretét, akkor az intézményt ki is vezethetik az amerikai jogrendből.

Egy Dustin Higgs nevű elítélt halálos ítéletének végrehajtásával, szombatra virradó éjszaka véget ért a szövetségi kivégzések hulláma, amelyet – a 17 éve tartó szünetet megszakítva – a nyáron indítottak el az Egyesült Államokban.

A szövetségi szinten halálra ítéltek bűne a legtöbb esetben gyilkosság, ugyanúgy, mint azoknál, akiket az egyes, halálbüntetést alkalmazó államok törvényei ítélnek halálra. Az ügyük jellemzően azért szokott szövetségi szintre kerülni, mert a bűncselekmény elkövetésének egy pontján államhatárt lépnek át.

Bár ítéletek születtek, a végrehajtás 2020 előtt hosszú időn át szünetelt. Donald Trump elnöksége előtt az utolsó szövetségi kivégzés 2003-ban volt, és előtte is nagy ritkaságnak számított.

A 2020-at megelőző több mint fél évszázadban – 1963 óta, 2020-ig – összesen 3 embert végeztek ki csak így. Ehhez képest: 2020. július 14. és 2021. január 15. között, fél év leforgása alatt összesen tizenhárom szövetségi kivégzést hajtottak végre.

Kivégzés mint társadalmi üzenet

Azon, hogy a siralomházban várakozók közül melyik elítélteket végezték ki, érződött, hogy George Floyd halálának az évében jártunk, amikor keresztülsöpört az Egyesült Államokon a Black Lives Matter mozgalom.

Ahogy erről ebben a cikkünkben írtunk: miközben a siralomházban ülők többsége színesbőrű, az első hét kivégzett közül öten fehérek voltak, a gyászos sort olyan emberrel nyitották, aki egyenesen egy, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető csoporthoz tartozott, amikor gyilkolt. Novemberben pedig olyan történt, amire nagyon régen nem volt példa: fekete bőrű áldozat miatt hajtottak végre szövetségi szintű kivégzést.

Lisa Renét 1994. szeptember 24-én rabolta el a texasi othonából Orlando Hall, aki több mint fél évszázad után az első ember volt 2020. novemberében az Egyesült Államokban, akin fekete bőrű áldozat meggyilkolása miatt alkalmaztak szövetségi halálbüntetést – Fotó: Wikiglobal
Lisa Renét 1994. szeptember 24-én rabolta el a texasi othonából Orlando Hall, aki több mint fél évszázad után az első ember volt 2020. novemberében az Egyesült Államokban, akin fekete bőrű áldozat meggyilkolása miatt alkalmaztak szövetségi halálbüntetést – Fotó: Wikiglobal

A most véget ért hullám kivégzései közül a legnagyobb nyilvánosságot Lisa Montgomery esete kapta. Rá egyrészt azért irányult nagy figyelem, mert hatvannyolc év óta először végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján nőt az Egyesült Államokban. Másrészt az ügyvédei minden követ megmozgattak, hogy ráirányítsák a figyelmet a tragikus előéletére, ami összefüggésben volt a horrorfilmeket idéző gyilkossággal, amit elkövetett.

A koronavírus is ott volt a kivégzésen

A kivégzési hullám keresztülvitelét a halálbüntetést ellenző emberi jogi alapérveken túl azért is érték bírálatok, mert a kivégzések a világjárvány idején potenciálisan veszélyes eseménynek számítanak az összes résztvevő szempontjából. A novemberben kivégzett halálraítélt, Orlando Hall halálakor például többen is megfertőződtek koronavírussal a kivégzést végrehajtó személyzet tagjai közül.

Elkapta a koronavírust a siralomházban a két utolsóként kivégzett elítélt, Corey Johnson és Dustin Higgs is. A kivégzésük idejére gyógyultnak számítottak, az ügyvédeiknek nem sikerült elérniük fertőzésveszélyre hivatkozva halasztást.

Tüntetőknek elkerített terület a szövetségi büntetésvégrehajtási intézet mellett Terre Haute-ban, az új koronavírus járványra vonatkozó előírásokkal – Fotó: Scott Olson/Getty Images/AFP
Tüntetőknek elkerített terület a szövetségi büntetésvégrehajtási intézet mellett Terre Haute-ban, az új koronavírus járványra vonatkozó előírásokkal – Fotó: Scott Olson/Getty Images/AFP

Az egyes államok szintjén egyébként egyetlen kivégzést sem hajtottak végre az Egyesült Államokban az utóbbi fél évben.

Bidennel vége lehet

A január 20-án, szerdán hivatalba lépő következő elnök, Joe Biden ellenzi a halálbüntetést. Azt ígérte, ha megválasztják, el fogják törölni a szövetségi szintű halálbüntetést. Jelenleg ötven körüli azoknak az embereknek a száma, akik ilyen ítélettel ülnek a siralomházban.

A Trump-elnökség utolsó napjaiban, alig több mint egy hét leforgása alatt hajtották végre a tizenháromból az utolsó három szövetségi kivégzést. Mindhárom esetben többször változott az állás a kivégzés előtti utolsó napokban, órákban, volt, amikor alacsonyabb szintű bírói döntés alapján úgy látszott, megkapják az elítéltek a haladékot, ami a közelgő elnökváltás miatt az életük megkímélésére is esélyt adott volna. A kivégzés végrehajtását lehetővé tevő, legvégső szót mindegyik esetben a legfelsőbb bíróság mondta ki, ahol ősz óta most már 6:3-as többségben vannak a republikánus elnökök által kinevezett bírák.

A szövetségi kivégzéseket méreginjekcióval hajtották végre. Ahogy az NBC írja, Higgs ügyvédei azzal is próbáltak érvelni – hiába – hogy a koronavíruson átesett védencük tüdejének állapota miatt a kivégzésnek ez a módja kínzással ért fel az esetében.

Az utolsó kivégzett, Dustin Higgs azért kapott halálos ítéletet, mert felelős volt három nő 1996-os meggyilkolásáért. Higgs nem saját kezűleg ölt, társa, aki ténylegesen kioltotta az áldozatok életét, életfogytiglant tölt.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!