Kivégezték a hét ember meggyilkolásáért halálra ítélt Cory Johnsont

2021. január 15. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kivégezték csütörtökön az egyesült államokbeli Virginia államban a hét ember meggyilkolásáért halálra ítélt Cory Johnsont, jóllehet ügyvédei szerint múlt hónapban azonosított koronavírus-fertőzéséből eredő tüdőkárosodása miatt a méreginjekció vélhetően nagy szenvedést okozhatott neki – írja a 5 NBCDWF.

Az 52 éves Johnsont azért ítélték halálra, mert 1992-ben egy kábítószerrel is kereskedő bűnbanda tagjaként meggyilkolt hét embert. Ügyvédei korábban azzal érveltek a kivégzés elhalasztása mellett, hogy a méreginjekció nagy fájdalommal járó tüdőödémát okozhat neki a korábbi fertőzés miatt. Ügyvédeinek írt

Szerdára virradóra egy 52 éves amerikai nőt végeztek ki, akinek az ügye még az utolsó pillanatban is jogi útvesztőben volt: Lisa Montgomery órákkal a végrehajtás előtt kapott haladékot kedden, miután egy szövetségi bíró Indiana államban meghallgatást rendelt el az ügyében. A végső döntés a legfelsőbb bíróságé volt: semmissé nyilvánították a halasztást, és ezzel az utolsó akadály is elhárult az igazságügyi minisztérium célja, a kivégzés végrehajtása elől.

Hatvannyolc év óta először végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján nőt az Egyesült Államokban. A kivégzést méreginjekcióval hajtották végre. Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban, miután a bíróság bűnösnek találta egy horrorfilmeket idéző gyilkosságért, amelynek áldozata egy várandós nő volt. Montgomery azért ölt, hogy elrabolja az áldozat még meg sem született gyerekét. Az asszony agykárosodást szenvedett és súlyos mentális betegsége volt, ami az egész életét végigkísérő brutális bántalmazások következménye. (Erről és a gyilkosságról, amit elkövetett, itt írtunk részletesen.)

William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását. Ezt megelőzően utoljára 2003-ban végeztek ki szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat. Amennyiben a mostani kivégzést elhalasztották volna, már nem lehetett volna végrehajtani Donald Trump leköszönő amerikai elnök hivatali ideje alatt, utódja, Joe Biden pedig, akit január 20-án iktatnak be tisztségébe azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!