Az épületet védő Nemzeti Gárda tagjai a padlón aludtak a Capitoliumban

2021. január 13. – 18:54

frissítve

Az épületet védő Nemzeti Gárda tagjai a padlón aludtak a Capitoliumban
A Nemzeti Gárda Capitoliumban pihenő tagjai – Fotó: Saul Loeb / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Capitoliumot a múlt heti zavargások után védő Nemzeti Gárda katonái az amerikai törvényhozás folyosóin töltötték az éjszakát, a BBC szerint a polgárháború óta először aludtak az épületben szövetségi erők, hogy megvédjék az esetleges erőszaktól.

A kiadott képeken az is látszott, hogy képviselők, köztük Steny Hoyer, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője is a Nemzeti Gárda alvó tagjai között érkezett meg a képviselőházi ülésteremhez. Szerdán szavaznak majd arról, hogy megindítsák-e az alkotmányos vádeljárást (impeachment) Donald Trump elnök ellen, akit azzal vádolnak, hogy felkelésre bujtott fel a törvényhozás épületének egy héttel ezelőtti ostroma előtt.

A demokratáknak megvan ehhez a többségük, és kedden már legalább öt republikánus kongresszusi képviselő is jelezte, hogy megszavazza a vádemelést. Ezzel Trump lenne az első elnök az amerikai történelemben, aki ellen kétszer is megindul az impeachment.

A képviselőházban a szerdai ülésen először az eljárásrendi szabályokról szavaztak, majd pedig megkezdődik a vita magáról az impeachmentről. Magyar idő szerint várhatóan majd este kilenc körül kezdődhet a szavazás a vádpontról, ennek nagyjából egy órán belül lehet meg az eredménye.

Nancy Pelosi házelnök azt mondta, Trump egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent. „Egy konkrét bűnügyi helyszínen vitatjuk meg ezt a történelmi lépést” – mondta Jim McGovern demokrata képviselő az ülés elején. A republikánus Tom Cole viszont azt mondta, hogy ugyan a zavargás politikai karrierje legsötétebb napja volt, de szerinte az impeachment további megosztottságot hoz.

Fent: Demokrata képviselők érkeznek a szerdai képviselőházi ülésre Lent: A Nemzeti Gárda tagjai pihennek a márványpadlón – Fotó: Saul Loeb / AFP Fent: Demokrata képviselők érkeznek a szerdai képviselőházi ülésre Lent: A Nemzeti Gárda tagjai pihennek a márványpadlón – Fotó: Saul Loeb / AFP
Fent: Demokrata képviselők érkeznek a szerdai képviselőházi ülésre Lent: A Nemzeti Gárda tagjai pihennek a márványpadlón – Fotó: Saul Loeb / AFP

Trump egy közleményt adott ki szerdán az impeachmentről szóló vita alatt, amit először a jobboldali Fox Newsnak juttattak el. Ebben arról írt, hogy ne legyen több erőszak, törvénysértés és bármilyen jellegű vandalizmus. Minden amerikait a feszültségek enyhítésére szólított fel.

Múlt szerdán Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte, és arra buzdította sokezer hívét, hogy menjenek az épülethez. A zavargásokban meghalt egy, a Capitoliumot védő 42 éves rendőr – róla itt írtunk hosszabban – és a támadók soraiból egy 35 éves, Trump- és összeesküvés-hívő nő (róla pedig itt olvashatnak bővebben). Három másik ember egyelőre tisztázatlan körülmények között veszítette életét a Capitolium közelében.

A történtek miatt és Joe Biden január 20-án éppen a Capitoliumnál esedékes beiktatásához közeledve megerősítették az épület védelmét. A capitoliumi rendőrség az épület köré felhúzott kerítés mellett a környező utcák lezárását is kezdeményezte, a Pentagon pedig engedélyezte, hogy a Nemzeti Gárda 15 ezer tagja biztosítsa majd a beiktatást.

Nancy Pelosi demokrata házelnök már vasárnap este bejelentette, hogy először egy határozatban Mike Pence alelnököt és a Trump-kabinet tagjait szólítják fel, hogy egy másik módon, az alkotmány 25. kiegészítését alkalmazva váltsák le Trumpot. Pence már a szavazás előtt jelezte egy Pelosinak küldött levélben, hogy nem támogatja a lépést, amely szerinte ebben a helyzetben nem szolgálná az ország érdekét.

Így pedig várható volt, hogy a demokraták korábbi ígéretüknek megfelelően szerdán már az impeachmentet is szavazásra bocsátják a képviselőházban a már hétfőn bemutatott vádpont és dokumentum alapján.

Ebben hivatkoznak arra, hogy Trump többször is megalapozatlanul azt hangoztatta, hogy ő nyerte a novemberi elnökválasztást, a Fehér Háznál múlt szerdán a Capitolium elleni ostrom előtt tartott beszédére, és arra is, hogy azt akarta elérni a georgiai választási eredményekért felelős tisztviselőnél, hogy találjon neki szavazatokat.

A szerdán várható képviselőházi vádemelés után az impeachment sorsa átkerül a szenátusba, ahol kétharmados többséggel kellene megszavazni, a felsőház pedig január 19. előtt nem ülésezik, január 20-án viszont már beiktatják Joe Bident az Egyesült Államok következő elnökének. A január 20-tól Kamala Harris alelnök szavazategyenlőséget eldöntő voksával már demokrata irányítás alá kerülő szenátusban is legalább 17 republikánus szenátor támogatására lenne szükségük a demokratáknak.

Ilyen széleskörű támogatás egyelőre nem látszik, de az előző, tavaly januárban a szenátusban leszavazott impeachmenthez képest kedden már arról érkeztek hírek, hogy Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője is dühös Trumpra az elmúlt hét eseményei miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!