Trump felmentésére szólította fel az alelnököt a demokrata többségű képviselőház

2021. január 13. – 05:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A demokrata párti többségű amerikai képviselőház határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Donald Trump elmozdítására az alkotmány 25. kiegészítése alapján, írja az CNN. A határozatot 223 szavazattal fogadták el, és 205-en voksoltak ellene.

A határozat sürgeti Pence-t, hogy a kabinet többségi szavazatával „nyilvánítsa ki, ami világos a rémült nemzet számára, miszerint az elnök képtelen hivatala teendőit megfelelően ellátni”.

Ugyanakkor Mike Pence kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át.

„Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal” – idézte az MTI a levelet.

Trump erőszakmentességet hirdetett

Donald Trump kedden az Egyesült Államok és Mexikó közötti határon, a Texas állambeli Alamóban lévő határfalnál először mondott nyilvános beszédet a Capitolium ostroma után. A leköszönő elnök ragaszkodott ahhoz, hogy a zavargásokat feltüzelő beszéde „teljesen helyénvaló” volt, ugyanakkor erőszakmentességet követelt a CNN szerint.

A demokraták hétfőn mutatták be azt a vádpontot, ami az amerikai elnök elmozdítására irányuló impeachment eljárás alapja lenne a képviselőházban, ebben azzal vádolnák Donald Trumpot, hogy felkelésre bujtott fel a törvényhozás épületének múlt szerdai ostroma előtt.

Ha Pence nem lép, akkor a képviselőházban szerdán szavazhatnak az impeachmentről.

Egy hete volt az ostrom, ami bevonul a történelemkönyvekbe

Szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte, és arra buzdította sokezer hívét, hogy menjenek az épülethez. A zavargásokban meghalt egy, a Capitoliumot védő 42 éves rendőr – róla itt írtunk hosszabban – és a támadók soraiból egy 35 éves, Trump- és összeesküvés-hívő nő (róla pedig itt olvashatnak bővebben). Három másik ember egyelőre tisztázatlan körülmények között veszítette életét a Capitolium közelében.

Nancy Pelosi demokrata házelnök már vasárnap este jelezte, hogy először hétfőn megpróbálnak ellenszavazat nélküli egyetértésben elfogadni egy határozatot, amely felszólítja Mike Pence alelnököt és a Trump-kabinet tagjait, hogy egy másik módon, az alkotmány 25. kiegészítését alkalmazva váltsák le Trumpot. A határozatban 24 órát adnak arra Pence-nek és a kabinetnek, hogy lépjen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!