Trump: Mi nem hiszünk az erőszakban és a lázadásban

2021. január 12. – 23:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump kedden az USA és Mexikó közötti határhon, a Texas állambeli Alamóban található határfalnál először mondott nyilvános beszédet a Capitolium ostroma után. A leköszönő elnök ragaszkodott ahhoz, hogy az zavargásokat feltüzelő beszéde „teljesen helyénvaló” volt, ugyanakkor erőszakmentességet követelt a CNN szerint.

A mondanivalóját azzal kezdte, hogy kijelentette: a szólásszabadságot soha nem tapasztalt támadás érte azzal, hogy a Twitter végleg felfüggesztette Trump 88,7 millió követővel rendelkező fiókját, ezt követően pedig szinte minden más ismert közösségimédia-felületről is kitiltották őt.

Trump ezután az ellene ismét elindítani tervezett alkotmányos vádeljárásról is beszélt. Álhírnek nevezve az impeachmentet, amely szerinte része annak a „boszorkányüldözésnek”, ami hatalmas haragot és megosztottságot gerjeszt, illetve a legtöbb ember számára felmérhetetlen fájdalmat okoz. Az elnök szerint mindez nagyon veszélyes az USA számára, különösen most.

A 25. alkotmánykiegészítés (amely alapján az elnök elmozdítható) Trump szerint őt magát egyáltalán nem fenyegeti, de az utódját, Joe Bident még utolérheti.

Donald Trump nem vállalt felelősséget a múlt szerdán történt ostrom miatt, és arra sem tért ki, hogy a törvényhozás épületét megrohamozók között volt, aki az épületben tartózkodó politikusoknak (köztük Trump alelnökének) az életére tört. Arról beszélt ugyanakkor, hogy a hivatali ideje alatt végig az amerikai történelem és az amerikai hagyományok tisztelete mellett foglalt állást, nem pedig azok tönkretétele mellett.

„Mi a törvény erejében hiszünk, nem pedig az erőszakban vagy a lázadásban”

– mondta, hozzátéve, hogy a koronavírus egy szörnyű, láthatatlan ellenség. Ezután békére, nyugalomra és a rendvédelmi szervek tiszteletére szólította fel a hallgatóit arra utalva, hogy ezen alapul az általa meghirdetett „Make America Great Again” politikai program.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, múlt hét szerdán Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte, és arra buzdította sokezer hívét, hogy menjenek az épülethez. A zavargásokban meghalt egy, a Capitoliumot védő 42 éves rendőr – róla itt írtunk hosszabban – és a támadók soraiból egy 35 éves, Trump- és összeesküvés-hívő nő (róla pedig itt olvashatnak bővebben). Három másik ember egyelőre tisztázatlan körülmények között veszítette életét a Capitolium közelében.

Nancy Pelosi demokrata házelnök már vasárnap este jelezte, hogy először hétfőn megpróbálnak ellenszavazat nélküli egyetértésben elfogadni egy határozatot, amely felszólítja Mike Pence alelnököt és a Trump-kabinet tagjait, hogy egy másik módon, az alkotmány 25. kiegészítését alkalmazva váltsák le Trumpot. A határozatban 24 órát adnak arra Pence-nek és a kabinetnek, hogy lépjen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!