Még 1600 kamion vár Dovernél az átkelésre

2020. december 26. – 19:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat reggelre kiürült az a Dover melletti repülőtér, ahova karácsony előtt több ezer Angliában rekedt kamionost tereltek be. A kent megyei Manston repteret mostanra lezárták, és a kamionosok már egyenesen a doveri kompkikötőbe mehetnek – írja a Sky News.

Még nagyjából 1600 kamion vár arra, hogy átmehessen Franciaországba, és folytathassa az útját.

Péntek délután még 4 ezren álltak ott.

Az Egyesült Királyság elhagyása azután vált nehézkessé, hogy felütötte a fejét egy új koronavírus-mutáció az országban (nem sokkal később ezt egy még újabb követte). Az új, gyorsabban terjedő törzs megjelenése után több ország, köztük Magyarország is bejelentette, hogy nem fogadnak repülőket és vonatokat Nagy-Britanniából. Majd a korlátozások részeként Franciaország vasárnap éjféltől 48 órára felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező teljes forgalmat, beleértve az áruk közúti, légi, tengeri vagy vasúti szállítását is.

Dover és a szemközti Calais kompkikötője között a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át, így mondhatjuk, hogy pont a legrosszabb pillanatban ütötte fel a fejét a vírusmutáció.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide >>>

Kedd estére aztán megállapodott a brit és a francia kormány arról, hogy újraindulhat a teherforgalom: Franciaország negatív koronavírus-gyorsteszthez kötötte a belépés engedélyezését, a doveri kikötő termináljába már eleve csak negatív teszttel lehet belépni – a sofőröknek a 30 perc alatt eredményt mutató koronavírus-gyorstesztet kell elvégeztetniük. Az eredményt SMS-ben kapják meg, és az üzenetet felmutatva, vizsgálat eredményének időpontjától számított 72 órán belül kelhetnek át Franciaországba.

Egy férfi csomagot ereszt le a várakozó sofőröknek az M30-as autópályán a Kent megyei Ashford közelében december 26-án. – Fotó: Peter Nicholls / Reuters
Egy férfi csomagot ereszt le a várakozó sofőröknek az M30-as autópályán a Kent megyei Ashford közelében december 26-án. – Fotó: Peter Nicholls / Reuters

A lezárások után több ezer kamionból álló sor torlódott fel az autópályán, a járműveket később átterelték egy közeli használaton kívüli repülőtérre, hogy ott várják ki a tesztelést.

Az elmúlt napokban 15 526 koronavírus-tesztet végeztek a sofőrök között, és ezek közül 36 teszt lett pozitív

– mondta a Sky Newsnak Grant Shaps közlekedési miniszter. Megköszönte a rendőröknek, katonáknak, civileknek a segítséget, akik az elmúlt napokban sokat dolgoztak azért, hogy ne alakuljon ki ennél is nagyobb káoszt. Többen ételt-italt vittek a sofőröknek, a tesztelés lebonyolításában pedig brit és lengyel katonák, valamint francia tűzoltók is részt vettek.

Rengeteg magyar sofőr is ott ragadt, és a szentestét a kamionjaik fülkéjében töltötték.

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!