Még mindig több ezer kamionos vár átkelésre Dovernél, újabb katonákat küldenek segíteni a tesztelésben

2020. december 25. – 15:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

További 800 katonát küld a brit kormány a Dover mellett átkelésre várakozó kamionosok koronavírus-tesztelésében segíteni – írja a Guardian. December 25-e kora délután még mindig mintegy 4000 kamionos maradt a határvároshoz közeli kent megyei Manston repülőtéren, mivel a francia kormány rendelkezése értelmében nem kelhetnek át a csatornán negatív teszt nélkül. Az MTI beszámolója szerint a tesztelésben már lengyel katonák és francia tűzoltók is segítenek.

Az Egyesült Királyság elhagyása azután vált nehézkessé, hogy felütötte a fejét egy új koronavírus-mutáció az országban (nem sokkal később ezt egy még újabb követte). Az új, gyorsabban terjedő törzs megjelenése után több ország, köztük Magyarország is bejelentette, hogy nem fogadnak repülőket és vonatokat Nagy-Britanniából. Majd a korlátozások részeként Franciaország vasárnap éjféltől 48 órára felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező teljes forgalmat, beleértve az áruk közúti, légi, tengeri vagy vasúti szállítását is.

Dover és a szemközti Calais kompkikötője között a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át, így mondhatjuk, hogy pont a legrosszabb pillanatban ütötte fel a fejét a vírusmutáció. A lezárások azonnal után több ezer kamionból álló sor torlódott fel az autópályán, a járműveket később átterelték Kent repterére, hogy ott várják ki a tesztelést, amihez végül a franciák az átkelést kötötték. Rengeteg magyar sofőr is ott ragadt, a szentestét a kamionjaik fülkéjében töltötték.

Mivel 25-én még mindig 4000 kamion álldogál a kenti reptéren, a brit kormány a folyamat meggyorsítására újabb katonákat vezényel ki tesztelni. A hírek szerint az átkelés igen lassan halad, csütörtökön 1445 kamion és 738 személyautó csorgott át a túloldalra, és pénteken is hasonló számokat várnak. Vagyis pár ezren még a hétvégén is a kenti reptéren lesznek, így vannak, akiknek kb. egy hetesre nyúlik ez a kellemetlen élmény. A brit kormány élelmiszerrel megpakolt vonatokat küldött a várakozók ellátására, a csomagok szétosztását az Üdvhadsereg segíti, és mobil mosdókat, vécéket is kihelyeztek a helyszínre. A Ladbible beszámolója szerint környékbeliekből verbuválódott csoportok és a Gurdwara nevű szikh gyülekezet szenteste 3500 adag meleg ételt készített és szállított ki a kamionosoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!