Egy még gyorsabban terjedő változatát találták meg a koronavírusnak Nagy-Britanniában

2020. december 23. – 16:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Matt Hancock, a brit egészségügyi miniszter szerdán délután tartott sajtótájékoztatót. Hancock bejelentette, hogy két beteget is találtak az országban, akiknél a koronavírus dél-afrikai mutánsát diagnosztizálták. Mindkét fertőzött az elmúlt néhány hétben érkezett az országba.

Dél-afrikai és brit virológusok szerint a dél-afrikai mutáns még annál a néhány napja dominánsá vált dél-angliai koronavírus-mutációnál is gyorsabban terjedhet, ami miatt az európai országok gyakorlatilag teljesen felfüggesztették a Nagy-Britanniába vezető légi és vasúti útvonalakat az elmúlt napokban.

Hancock felszólított mindenkit, aki az elmúlt két hétben Dél-Afrikában járt, hogy azonnal vonuljon karanténba. Ezenkívül bejelentette, hogy azonnali hatállyal korlátozzák a két ország közötti közlekedést.

Matt Hancock sajtótájékoztatót tart december 23-ánFotó: Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP
Matt Hancock sajtótájékoztatót tart december 23-ánFotó: Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP

Az egészségügyi miniszter ezenkívül azt is bejelentette, hogy az elmúlt napokban dominánsá vált dél-angliai mutáns miatt további szigorításokat vezetnek be. Kelet-és Délkelet-Anglia további részei kerülnek át 3-as járványvédelmi fokozatból a legszigorúbb, 4-esbe december 26-án 0 óra 1 perctől.

A szigorítások többmillió britet érintenek. A mai bejelentések értelmében már az angolok 42,7 százalékának (körülbelül 24 millió lakosnak) kell a 4-es járványvédelmi fokozat szabályai szerint élnie. Nagyjából ugyanennyien vannak a 3-as fokozatú zónákban is.

A 4-es járványvédelmi fokozatú zónákban tilos a elhagyni a lakást alapos indok nélkül, tilos más háztartásban lakókkal találkozni beltéren (még karácsonykor is), kültéren pedig mindössze egy más háztartásban élő emberrel engedélyezett a találkozás. Minden „nélkülözhető” szolgáltatásnak (például a fodrászatoknak) be kell zárnia.

Londonban és Dél-Angliában (fekete vonal) kilőtt a fertőzöttek száma az elmúlt két hétbenFotó: Cabinet Office Briefing Rooms
Londonban és Dél-Angliában (fekete vonal) kilőtt a fertőzöttek száma az elmúlt két hétbenFotó: Cabinet Office Briefing Rooms

A szigorításról szóló döntést azután hozták meg, hogy az elmúlt egy hétben 61 százalékkal nőtt a fertőzöttek aránya, és az őszi csúcsot is túllépte a kórházban ápoltak száma az Egyesült Királyságban. December 23-án rekordsok, 39 237 fertőzöttet regisztráltak, 2004 beteg került kórházba és 744-en haltak meg azok közül, akiknél az elmúlt 28 napban diagnosztizálták a vírust.

A járvány kezdete óta már 2,15 millió beteget regisztráltak, és csaknem 80 ezren vesztették életüket az Egyesült Királyságban. Jelenleg több mint 20 ezer fertőzöttet ápolnak a kórházakban, akik közül 1529-en vannak lélegeztetőgépen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!