Sok magyar tölti a szentestét kamionja fülkéjében a doveri sorban, tesztelésre várva

2020. december 24. – 19:50

Sok magyar tölti a szentestét kamionja fülkéjében a doveri sorban, tesztelésre várva
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Végre megvan a teszt! Már csak ki kell jutni a reptérről! Utána 16 km araszolás! A kikötő plusz 1 nap! Boldog karácsonyt!”

– írta ma, 24-én délután háromkor egy Nagy-Britanniában rekedt kamionsofőr 59 óra várakozás után egy kommentben. A reptér egy Doverhez közeli reptér, ahová beterelték a kamionosokat a vasárnapi határzárás miatt.

Tegnapi, 23-i cikkünkben hosszabban számoltunk be arról, hogy mi a helyzet a Nagy-Britannia és Franciaország közötti zárás miatt a szigetországban rekedt több ezer kamionossal. A teljes zárás után született megegyezés értelmében a negatív tesztet produkálók már beléphetnek Franciaországba, és tegnap éjjel az első néhány tucat kamion már át is jutott a kontinensre, ám a sor nagyon hosszú, a tesztelés pedig időbe telik, így egészen biztosan sok sofőr tölti a szentestét a doveri sorban valahol.

Megnéztük, hogy áll a helyzet most, 24-én este.

A probléma előzménye, hogy Londonban nemrég a koronavírus egy olyan új variánsát azonosították, ami az eddig ismert vírustörzseknél jóval gyorsabban terjed. Ezért egy sor ország – többek között Magyarország – jelentette be, hogy nem fogadnak repülőket és vonatokat Nagy-Britanniából. Majd a korlátozások részeként Franciaország vasárnap éjféltől 48 órára felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező teljes forgalmat, beleértve az áruk közúti, légi, tengeri vagy vasúti szállítását is.

Mivel Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője, ahol a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között, így el lehet képzelni, a két, két és fél napos lezárással milyen helyzet alakult ki: több ezer kamionból álló sor lett a Doverbe vezető autópályán, majd több ezer kamiont tereltek egy közeli repülőtér területére, hogy ott várják meg a probléma feloldását.

Kamionosok várakoznak az M20-as úton Dover felé december 24-én. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Kamionosok várakoznak az M20-as úton Dover felé december 24-én. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Kedd estére aztán megállapodott a brit és a francia kormány arról, hogy újraindulhat a teherforgalom: Franciaország negatív koronavírus-gyorsteszthez köti a belépés engedélyezését, tehát a doveri kikötő termináljába már eleve csak negatív teszttel lehet belépni. A sofőröknek a 30 perc alatt eredményt mutató koronavírus-gyorstesztet kell elvégeztetniük.

Rengeteg magyar kamionos rekedt napokra Nagy-Britanniában Dover környékén, ahol nyilvánvalóan nem volt felkészülve sem a repülőtér, sem az autópálya környékének infrastruktúrája a helyzetre. A kamionjukban, úton rekedt kamionosok segítségére azonnal segítő Facebook-csoport alakult, és kint élő magyarok egész segítő hálózatot építettek ki: bevásároltak a sofőröknek, és különböző trükköket alkalmazva el is juttatták azokat hozzájuk, sőt, volt, akinek inzulinra volt szüksége, többen azonnal ugrottak, hogy segítsenek. A magyarok mellett helyi, angol szervezetek is aktivizálódtak, és többek között meleg étel osztásával segítettek.

A Dovertől néhány km-re levő repülőtérre, ahová betereltek több ezer kamionost nem lehet bemenni, így a csomagokat úgy juttatták be többek között a helyi magyarok, hogy befelé tartó kamionosok vitték be és osztották szét, de lengyelek és magyarok is töltöttek fel olyan videót, ahol a kerítésnél kívülről adták be a vizet, ételt. Illetve egy helyi lap arról is mutatott képet, ahogy az autópályán ragadt kamionosoknak egy felüljáróról, kötélen engedik le az ételcsomagokat:

Mert hiába született megegyezés, a több ezer feltorlódott kamionos letesztelése nem egy gyors feladat. Éppen ezért a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) mellett először a brit hadsereg embereit is bevonták a feladat elvégzésébe, sőt, később a francia hadsereg is küldött embereket Nagy-Britanniába, hogy felgyorsítsák. Emellett egyre több tesztelő pontot állítottak fel. A BBC mai délutáni cikkében azt írta, körülbelül 4 ezer kamion parkol a Manston repülőtéren, és további több ezer az autópályán, és plusz akik Doverben állnak.

A Facebook-csoportban, ahol a kint rekedt kamionosok és az őket segítők posztolnak információkat, már tegnap este többször felmerült, hogy a londoni magyar nagykövetség miért nem segít a helyzet megoldásában aktívan, illetve miért nem jelennek meg személyesen is a helyszínen, ahogy a civil segítők. Volt, aki telefonon is számon kérte a konzult, a telefonbeszélgetésükről pedig posztot írt.

Minden bizonnyal ez a fajta érdeklődés, és a sok, nem túl pozitív komment is segíthetett abban, hogy végül tegnap éjjel csak kimentek a kamionosokhoz a nagykövetségtől, hogy vigyenek egy kis pogácsát, és megnézzék, mi a helyzet; Kumin Ferenc jelentkezett be Facebook-videóval. Magyarország londoni nagykövete ma, 24-én kora este is posztolt, amiben azt írta:

„Sokaknak elkerülhetetlenné vált a legrosszabb: nem érnek haza karácsonyra”.

Posztjában dicséri a magyar segítőket, illetve írt néhány konkrét példát: olyan sofőrről, aki negatív teszttel várja a sorban, hogy a kikötőbe érjen, illetve olyanról is írt, aki azért nem tudott időben vonatra szállni furgonjával, mert egyszerűen elkavarták a negatív teszteredményét. Végül sikerült újabb tesztet csináltatnia.

Koronavírus-tesztre vesznek mintát egy kamionsofőrtől a doveri kikötőben 2020. december 24-én. Fotó: MTI/AP/PA/Aaron Chown
Koronavírus-tesztre vesznek mintát egy kamionsofőrtől a doveri kikötőben 2020. december 24-én. Fotó: MTI/AP/PA/Aaron Chown

Ma, 24-én egész nap ment a maga tempójában a tesztelés, de így is ezrek várják még, hogy ők is sorra kerüljenek, és átkelhessenek a csatornán. Mindenesetre többeknek sikerült felkerülni a kompra, kora délután páran posztoltak arról, hogy eljutottak végre odáig a tesztelős kör után. Volt, aki azt írta, 21-én délután ért Doverhez, és most, 24-én kora délután jutott el a kompig.

László, aki a tegnapi cikkünkhöz is nyilatkozott, és aki most este hat körül is még azon a repülőtéren áll a sorban, ahová több ezer kamionost tereltek a lezáráskor, azt írta a friss állásról, hogy

„haladtunk valamennyit, de pár órája leálltunk, nem tudom miért. Osztogatnak meleg ételt, és elvileg vizet is kapni a sor elején, mindjárt kiderítem. Mobil wc-ket raktak végig, legalább az van már. Lassan 53 órája állok itt.”

Azt írta, éjjel is teszteltek, így viszonylag sokat tudott haladni, de mindez úgy értendő, hogy még mindig a repülőtér területén belül. Hogy mit gondol, még ma éjfélig sikerül-e a kompig jutnia, arra azt mondta, mivel most valamiért megint leállt a tesztelés

„kiszámíthatatlan. Fogalmam sincs mikor indul újra a tesztelés”.

A Guardian videója szépen megmutatja, hogyan is nézett ki a helyzet ma, 24-én az a hely, ahol László is várja, hogy haladhasson:

Ami fontos kérdés volt még tegnap éjjel, hogy mi lesz az európai kamionstoppal, hiszen félő volt, hogy még ha át is jutnak a csatornán a kamionosok, ott ragadnak Franciaországban, hiszen életbe lép a kamionstop, ami normális esetben egészen 27-ig tartana. Ezt végül a fennálló helyzet miatt több országban is felülírták.

„A francia kormány bejelentette, hogy az Egyesült Királyságból Franciaországba tartó összes teherautót felmentik a december 24-én, 25-én, 26-án és 27-én alkalmazandó kamionstop alól. A teherautók tilalmát Németországban is enyhítették januárig” – írta friss cikkében a Trans.info. A másik kérdés szintén az ünnepnapok miatt merült fel, de végül az is megoldódott:

Az Eurotunnel és a calais-i kikötő egész karácsonykor nyitva marad.

A tesztelést tehát megkezdték, próbálják is gyorsítani, de a több ezer kamionból álló sorból ítélve egészen biztos, hogy sokan a kamionjukban fogják tölteni a szentestét. De Grant Shapps brit közlekedési miniszter is arról beszélt, napokba fog telni, amíg le tud menni ez a sor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!