Atrocitásokba torkollt a doveri sorállás, rengeteg magyar kamionos ragadt kint

Legfontosabb

2020. december 23. – 13:08

frissítve

Atrocitásokba torkollt a doveri sorállás, rengeteg magyar kamionos ragadt kint
Rendőrautó halad a teherautók sora mellett a doveri kikötőbe – Fotó: Peter Nicholls / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Tegnap dél körül mentem volna Folkestone-ba a Csalagút felé, de le volt zárva a pálya, és betereltek minket egy használaton kívüli reptérre Ramsgate közelében. Több ezer kamionos és furgonos vár itt. Egyesek szerint 4000-en vagyunk, mások szerint 10 ezren. Sokaknak ételük-italuk sincs már, szerencsére én betáraztam.

Londoni magyarok hoztak volna élelmiszert személyautókkal, de nem engedik be őket, ezért a beérkező kamionosoknak adják át, akik aztán szétosztják a reptéren. WC a sor elején van, ami 20 perc séta csak oda, állítólag meleg ételt is osztanak. Ma reggel beszéltem a rendőrökkel, azt mondták, reggel 6-tól mindenkin megcsinálják a Covid-tesztet, akinek negatív, az mehet kompra, vonatra. Fél 11, és még nem értek ide. Kb. a sor közepén vagyok”

– írta nekünk szerda délelőtt László, azon sofőrök egyike, akik teherautójukkal Nagy-Britanniában rekedtek. De mi is ez a helyzet?

Hirtelen teljes zárás

Londonban nemrég a koronavírus egy olyan új variánsát azonosították, ami az eddig ismert vírustörzseknél jóval gyorsabban terjed. Nagy-Britannia egy részén azonnal szigorú korlátozásokat vezettek be, majd egy sor ország – többek között Magyarország – jelentette be, hogy nem fogadnak repülőket és vonatokat Nagy-Britanniából.

A korlátozások részeként Franciaország vasárnap éjféltől 48 órára felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező teljes forgalmat, beleértve az áruk közúti, légi, tengeri vagy vasúti szállítását is.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között, tehát nem nehéz elképzelni, hogy milyen helyzet is alakul itt ki, ha napokra leállítják a közlekedést. Ezen a látványos videón meg is lehet nézni, hogy nézett ki a kamionsor Dovernél:

A doveri kikötő hétfőn egy Twitter-posztban tett ki közleményt, hogy a kompforgalom megszűnt az EU és az Egyesült Királyság között, és bár a kikötő és a teherterminál nyitva van, mindenkit arra kértek, ne induljanak a kikötőbe addig, amíg nem tisztázódik a helyzet. A doveri zárás már hétfőn több tíz kilométeres kamionsort eredményezett, keddre már ezres nagyságrendben torlódtak fel a kamionok Nagy-Britanniában.

Kedd délután az Európai Bizottság (EB) már arra kérte a tagországokat, hogy oldják fel a határzárat, mert el kell kerülni az ellátási láncok megszakítását. Létfontosságú, hogy a közlekedési dolgozókat (pl. kamionsofőrök) mentesítsék minden korlátozó intézkedés alól, a karanténkötelezettség és tesztelés alól is – olvasható az Európai Bizottság közleményében. Kumin Ferenc londoni nagykövetet pedig arról beszélt, hogy a korlátozások miatt sokaknak nagyon tragikus volt a mostani helyzet. A korlátozások miatt rengeteg kamion torlódott fel a doveri kikötőnél, sok sofőr már a második éjszakáját töltötte járművében.

Kedd estére aztán megállapodott a brit és a francia kormány arról, hogy újraindulhat a teherforgalom Nagy-Britannia és Franciaország között. „A repülők, a hajók és az Eurostar vonat szerda reggeltől újra közlekedhetnek” – írta a Twitteren Jean-Baptiste Djebbari francia közlekedési miniszter.

Sor a doveri kikötőhőz, majd a sofőrök a rendőrök szemben állása a kikötő bejáratánál 2020. december 23-án – Fotó: John Sibley / Reuters Sor a doveri kikötőhőz, majd a sofőrök a rendőrök szemben állása a kikötő bejáratánál 2020. december 23-án – Fotó: John Sibley / Reuters
Sor a doveri kikötőhőz, majd a sofőrök a rendőrök szemben állása a kikötő bejáratánál 2020. december 23-án – Fotó: John Sibley / Reuters

Az egyezmény értelmében azonban Franciaország negatív koronavírus-gyorsteszthez köti a belépés engedélyezését, tehát a doveri kikötő termináljába már eleve csak negatív teszttel lehet belépni. A teszten szintén ment egy kör vita: a franciák a hivatalos PCR-tesztet akarták, ám a britek a gyorstesztet, hiszen a PCR-tesztnél akár napokat is kell várni annak eredményére, és sokkal drágább is. A kamionsofőröknek végül a 30 perc alatt eredményt mutató koronavírus-gyorstesztet kell elvégeztetniük.

Az eredményt SMS-ben kapják meg a sofőrök, és negatív teszttel 72 órán belül átkelhetnek Franciaországba. Ellenőrzéskor ezt az üzenetet kell felmutatniuk. A sofőrök tesztelését a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a brit hadsereg szakértői végzik. Grant Shapps brit közlekedési miniszter azt mondta, a brit kormány továbbra is azt kéri a teherfuvarozó cégektől, hogy kerüljék el a délkelet-angliai átkelőket.

Lassú tesztelés, dulakodás és elképesztő összefogás

Csakhogy a határnyitás, a teherforgalom megindítása mégsem indult zökkenőmentesen. Helyi beszámolók, fotók és videós közvetítések alapján látszik, olyannyira feszült lett a hangulat szerda reggelre, amiért késik a nyitás, hogy néhol a rendőrökkel dulakodtak a kamionosok a doveri kikötő bejáratánál. Ahogy ezen a videón is látható:

A határnyitás ebben az esetben ugyanis nem egy gyors dolog a feltorlódott több ezer kamionos letesztelése miatt. A BBC cikke szerint már katonák is csatlakoztak a tesztelések elvégzéséhez, de várhatóan így is sem sikerül majd egy nap alatt lezavarni azt.

A napokra kint rekedt kamionosoknak egyébként külön segítő Facebook-csoport is alakult, illetve meglévő kamionos csoportokban is szervezni kezdték a segítséget, ahol a sorban álló vagy a tesztelős „központokban” várakozó kamionosok jelezhetik, hogy mivel tudnának nekik segíteni. Kint élő magyarok mennek el ételt vásárolni neki, és próbálják oda vinni, ahol vannak, hiszen a sofőrök nem hagyhatják ott a teherautót, azzal viszont nem is igazán tudnak elugrani boltba. Vannak, akik tolmácsolásban ajánlottak fel segítséget, de olyan is van, aki szállást ajánlott fel, zuhanyzással.

Szerdára pedig a Doverbe vezető A20-as autópálya mellett a helyi hatóságok is vizet és meleg ételt kezdtek osztani, illetve mobil vécéket tettek ki a sofőröknek.

A Dover felé tartó kamionosok nagy részét ahhoz a reptérhez terelték, amiről a nekünk nyilatkozó sofőr, László is beszélt a cikk elején. Mint írta, több ezren vannak ott kamionosok, és ahogy hallotta, miként Doverben, itt is volt már feszült helyzet és konfliktus, és folyamatos a dudálás. A helyi hatóságok legutóbb háromezer körüli kamionról beszéltek a Manston Airportnál.

Eközben a Trans.info arról ír, hogy a sofőrök nem főzhetnek ételeket a kabinjukban vagy a kabinjukon kívül, és fényképezni sem a manstoni repülőtéren, legalábbis ez derül ki a kamionosoknak helyszínen kiosztott szórólapból. Arról is írnak, hogy a magyar segítő csoportok mellett helyi, angol csoportok is elkezdték szervezni a segítséget a sofőröknek. Utóbbiról a BBC ebben a cikkben ír részletesebben.

A kamionosokat segítő csoportban láttunk egy posztot arról, hogy már három napja várják Calais-ban buszokkal a Waberer's sofőrjeit. Megkérdeztük a céget, nekik hány kollégájuk rekedt kint a zárással, és mi van velük. Elmondták, hogy 200 sofőrjük van kint, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot, és próbálnak minden segítséget megadni nekik, de ez nem könnyű, hiszen jelenleg nem rajtuk múlik, hogy alakul a helyzet Dovernél. Remélik, a Calais-nál váró buszokkal karácsonyra haza tudják vinni a sofőröket.

„Mindenki feszült, ingerült. Nem tudjuk, mikor érünk haza, főleg ha nem oldják fel EU-ban a kamionstopot, ami 27-én este érne véget”

– írta nekünk a kint rekedt László. „Nem tudjuk, hogy hogy fogunk hazajutni, és mikor” – mondta egy másik sofőr videós bejelentkezésében Doverből.

Pozitív tesztnél 10 nap karantén

Kedd délután háromkor a londoni magyar nagykövetség Facebook-posztban jelezte, hogy a francia és brit megállapodás alapján a francia fél a brit hatóságok által meghatározott teszthelyszíneken elvégzett vizsgálatok eredményeit is elfogadja a kamionsofőrök esetében. A brit fél pedig „az infrastrukturális és egyéb feltételeket folyamatosan teremti meg, tesztelés folyik a Manston Airport-on az ott lévő kamionosoknál, illetve várható, hogy a közeljövőben felállítják a Margateben található Dreamland parkban a második tesztelési helyszínt”.

Azon a sofőrök, akikről bebizonyosodik, hogy COVID pozitívak, 10 napos karanténba kerülnek. A karantén során az elhelyezésről a brit fél fog gondoskodni.

A Infrastrukturális nehézségekről a nagykövetség azt írja, „Dover és környékén a COVID tesztek beszerzése és elvégzése jelenleg nagyon nehézkes, illetve a megfelelő infrastruktúrát is most alakítják ki. Nem feltétlen megoldottak a higiénés és étkezési lehetőségek sem a várakozás idejére. Ez várhatóan még napokig így is fog maradni”.

Ezért azt kérik, a most induló teherszállítók lehetőség szerint a határhoz már a fenti feltételeknek megfelelő COVID teszteredménnyel érkezzenek, azokat lehetőleg a határtól távolabb eső szolgáltatók igénybevételével szerezzék be.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!