Mi történik a Telexnél?

Legfontosabb

2022. november 4. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Rendszeresen beszámolunk arról, hogy miket csináltunk a támogatásoknak is köszönhetően. Itt a legfrissebb beszámoló.

Kedves Olvasóink, Támogatóink!

Ha nem kapunk támogatásokat, nem tudunk működni, mert a Telex jelentős részben az olvasók támogatásából él. Ennek köszönhetően tudunk lényegében közszolgálati feladatokat ellátni, tartalmi korlátozások (pl. fizetőkapu) nélkül. Rengeteg nagyszerű, az ország tájékoztatása szempontjából kulcsfontosságú dolgot azért tudunk megtenni, mert támogattok minket.

Köszönjük!!!

A létezésünk alapfeltétele, hogy a támogatásokat rendszeresen kapjuk, ezért arra kérünk: ha teheted, támogass minket minden hónapban, és ha fontosnak tartod a munkánkat, kérd meg erre ismerőseidet is!

Alább az elmúlt hetek legfontosabb történései, amelyeket kiemelten kezeltünk, vagy amelyek velünk történtek, amik a támogatások nélkül nem jöhettek volna létre, és amikről nektek is szeretnénk beszámolni.

Születésnap, alapítvány, hírlevelek

Nem adtuk fel, nem haboztunk, nem hallgattunk. Írtunk, forgattunk, fotóztunk, fejlesztettünk. Szerveztük, átszerveztük, újraszerveztük. Reménykedtünk, izgultunk, drukkoltunk. Aztán élesítettük, és azóta is fejlesztjük, javítjuk, bővítjük, szeretjük éjjel-nappal. Meglepődtünk, alig hittük el, örültünk. Két évvel ezelőtt elindult a Telex!

Nagyjából a második szülinapunkkor egyszemélyes kft.-ből zrt.-vé alakult a Telexet kiadó cég, a Van Másik. Ennek a folyamatnak az a következő, hamarosan megvalósuló állomása, hogy a Telex dolgozói is tulajdonrészt kapnak a cégből, azaz a Telex dolgozói tulajdonba kerül.

Létrejött a Telex-alapítvány! Dull Szabolcs főszerkesztőnk októberben megalapította a Telex a Szabad Sajtóért Alapítványt, amelynek célja a magyar sajtó sokszínűségének megőrzése és támogatása, ezen belül nyilván kiemelten a Telex anyagi és szakmai támogatása.

Elindultak a Telex legújabb hírlevelei! Folyamatosan gondolkodunk, hogyan adhatnánk még többet az olvasóinknak. Több száz cikket készítünk hetente, a hírek egymást váltva pörögnek a címlap különböző pozícióiban, igyekszünk minden fontos történést frissen az olvasóink elé tárni. De nem vagyunk egyformák, az olvasási szokásaink is különböznek. Vannak olvasók, akik egész nap az újságot frissítgetik, mások a reggeli kávé mellé mélyednek bele néhány cikkbe, vagy lefekvés előtt futják át a híreket. Előfordul olyan is, hogy a hétköznapok rohanásában nincs idő elolvasni egy-egy hosszabb anyagot, vagy kimarad egy fontosabb hír, esetleg valaki lemarad kedvenc rovata éppen aktuális újdonságáról. Az ilyen problémák megoldására találtuk ki új hírleveleinket, amelyekre most bárki feliratkozhat, az olvasói visszajelzések alapján pedig ezeket még tovább bővítjük és fejlesztjük majd a jövőben. Iratkozz fel, nyerni is lehet!

Új kolléga, tudósítás Ukrajnából

Kollégáink, Nyilas Gergely és Huszti István az elmúlt fél évben több mint két hónapot töltöttek Ukrajnában. Nemrég jöttek haza egy háromhetes útról, ami után elmesélték, miken mentek keresztül, és mik voltak azok a pillanatok, amik a cikkekből, videókból kimaradtak. Ilyen munkákra nem lenne lehetőségünk az olvasói támogatások nélkül!

Az előbb említett Huszti István nyerte idén az RTL korábbi szerkesztő-riportere, a 2003-ban autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka emlékére létrehozott pályázat fotós kategóriáját. Huszti István a zsűri indoklása szerint az orosz–ukrán háború okozta rombolást és fájdalmat mutatja be hűen díjnyertes képein.

Új kollégával bővültünk: Nagy Nikoletta a 24.hu-tól érkezett hozzánk szeptemberben. Ezt írja magáról: „A 24.hu tudományrovatától érkeztem a Telexhez. Korábban voltam origós is, bár nem tudom, ezt mennyire szerencsés reklámozni mostanában, még a megborulás előtt dolgoztam ott. Orvostudományi és klímaváltozással foglalkozó témákban vagyok otthon a leginkább, de időnként egy-egy sorozatról is szívesen írok, illetve most töltöm az IJP- (International Journalism Programme) ösztöndíjamat Berlinben. Azért váltottam a Telexhez, mert szakmailag szerintem a legjobb lap az országban, és úgy érzem, hogy tudok tanulni és fejlődni, ami azért mindig jó dolog. Ja, és tényellenőrző cikkeket is írok, szerintem tök menő, hogy van a Telexnél egy Ellenőrző.”

Könyvek, túrák, ajándékok

Megjelent az Észkombájn könyv! A Telex azonos nevű rovatának szerzői több ezer ismeretterjesztő cikkel és három hasonló könyvvel a hátuk mögött gyűjtötték össze a rovat legjavát. A kötet száz cikke közül tíz kizárólag a könyv kedvéért született, harminc jelentősen bővítve került be, minden második témához pedig a Telex grafikusai rajzoltak illusztrációkat – így a gyűjteményben azok is találnak érdekességeket, akik már olvasták az interneten egyik-másik cikket.

Megjelent a második novelláskötetünk, A félig olvasott könyv és más történetek is. A Telex webshopjában kapható kiadványban 24 kortárs magyar író 28 írása, köztük eddig még sehol nem olvasható novellák vannak.

Elindult a Telex túrarovata, a Szépkilátás. A Szépkilátás korábban blog formában létezett a blog.hu-n, de az ott lévő tartalmak most lényegében a teljes archívummal együtt a Telexre költöznek, a blog pedig ott már nem frissül tovább. A Telexre költöző archívumban több mint száz túraajánló található, a különböző nehézségű túrák között pedig a Szépkilátás rovat oldalán kategóriák szerint lehet keresgélni.

Bővült pár dologgal a webshopunk, ahova hamarosan szupermenő téli cuccok is érkeznek majd. Sok karácsonyi ajándék kipipálható innen!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!