501 új fertőzött, 406 ember van kórházban

2021. szeptember 22. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 501 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +212)
  • Új halálos áldozatok száma: 2 (az előző napon közölt adatokhoz képest: -3)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 406 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +5)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 46 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +1)
  • Új mintavételek száma: 14 118 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +4226)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 865 865 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +3407)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 591 911 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +12 680)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 646 000 (az előző napon közölt adatokhoz képest: +20 000)

Legutóbb ennyi fertőzöttet egy nap alatt május 22-én, a harmadik hullám végén találtak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ válasza hivatalos az a munkahelyi és iskolai protokoll, miszerint mentesül a tíznapos karantén alól az az oltott személy, aki koronavírussal fertőzöttel kerül kapcsolatba, amennyiben tesztje negatív. Ha nem oltott, akkor a teszttől függetlenül is karanténba kell vonulnia. A cél ezzel a működőképesség fenntartása és újabb ösztönzést jelenthet az oltásokhoz is, miután az oltottak száma már jó ideje stagnál: 6 millió alatt vannak azok, akik az oltások révén védetteknek minősülnek.

Novák Katalin a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a koronavírus-fertőzöttként elhunytak között alacsony az oltottak száma, ha mégis vannak ilyen elhunytak, ők jellemzően idősek. A kórházakba is a leggyakrabban több, súlyosabb betegségben szenvedők kerülnek be akkor, ha oltottak. Konkrét számokat azonban nem említett. Novák nem tud olyan Emmi-szabályról, ami kifejezetten tiltaná az oltható korú diákok esetében a digitális oktatást. Ugyanakkor főszabályként a tantermi oktatás a cél, de ettől eltérhetnek az intézmények indokolt esetben. Közölte azt is, hogy az óvodák és iskolák esetében is egy százalék alatt van a koronavírussal érintett intézmények száma. A közösségi életet nem akarják korlátozni, „újraindult magától is egyébként”, mondta. Korlátozásokat jelenleg nem terveznek, de ha szükség lesz rá, várhatóan a védettségi igazolvány használatát vezetik majd be.

Felfüggesztett börtönt kapott Gődény György rémhírterjesztés miatt. A vírusszkeptikus gyógyszerész egy év börtönbüntetést kapott, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették. Gődény egy tavaly megjelentetett írásában egyebek mellett víruspropagandának titulálta a kormányzat pandémia elleni intézkedéseit, a kötelező szájmaszkról pedig azt írta, hogy ártalmas az egészségre. A bíróság által hozott büntetővégzés még nem jogerős.

Két dózis a Johnson & Johnson vakcinájából olyan erős védelmet nyújt, mint a Pfizer és a Moderna. A Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatban egészen eddig az volt a legnagyobb fegyvertény, hogy ez volt az első olyan vakcina, amelyből egy adag is elegendő. A gyártó kedden közzétett, friss kutatása szerint ugyanakkor érdemes lehet még egy adagot kérni az oltóanyagból, így ugyanis a durván 67 százalékos hatásosságot egészen 94 százalékig is fel lehet tornászni, ami már a Moderna és a Pfizer vakcináival tehető egy szintre.

Több mint százmillió adag védőoltás romolhat meg még idén, ennek több mint negyven százaléka az Európai Unió tagállamainál van. Ha az oltásokat azonnal más országok rendelkezésére bocsátanák, az elegendő lenne az eddig beszerzett és elérhetővé tett vakcinákkal együtt ahhoz, hogy a lakosok 70 százalékát beoltsák az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A WHO újra és újra felszólal az oltóanyagok igazságosabb elosztásáért. Míg a fejlett országokban már sokan a harmadik oltást kapják meg, addig a szegényebb országokban még sokaknak az elsőt sem adták be. A szervezet szerint ez egyrészt igazságtalan, másrészt veszélyes is: az oltatlanok között hatékonyabban terjed a vírus, így a mutáció esélye is nagyobb. Ez hosszú távon akár a már beadott vakcinák hatékonyságát is ronthatja, tehát tulajdonképpen mindenkinek érdeke, hogy világszerte minél többen legyenek beoltva.

Szijjártó Péter bejelentette, 400-400 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adunk el Thaiföldnek és Vietnámnak. Szijjártó szerint hazánk a vakcinabeszerzés tekintetében kifejezetten sikeres volt, beszámolója alapján ma több millió dózis van raktáron a különböző vakcinákból, így Magyarország másoknak is segítséget tud nyújtani, ahogyan eddig is tette.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!