Két dózis a Johnson & Johnson vakcinájából olyan erős védelmet nyújt, mint a Pfizer és a Moderna

2021. szeptember 21. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatban egészen eddig az volt a legnagyobb fegyvertény, hogy ez volt az első olyan vakcina, amelyből egy adag is elegendő. A gyártó kedden közzétett, friss kutatása szerint ugyanakkor érdemes lehet még egy adagot kérni az oltóanyagból, így ugyanis a durván 67 százalékos hatásosságot egészen 94 százalékig is fel lehet tornászni, ami már a Moderna és a Pfizer vakcináival tehető egy szintre – írja a CNN.

A gyártó kedden tette közzé honlapján három kutatás eredményeit, melyeket nagyon röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy a vakcinájuk hosszan tartó védelmet biztosít a koronavírus ellen, egy emlékeztető oltással pedig még tovább lehet erősíteni ezt. A klinikai vizsgálatok alapján amikor két dózist adtak be az alapvetően egy dózist igénylő vakcinából 56 napos eltéréssel, az 94 százalékos védelmet biztosított az Egyesült Államokban és 75 százalékosat globálisan. Ha két hónap helyett hatot vagy még többet vártak a két dózis között, még jobb volt a helyzet,

ezeknél az embereknél tizenkétszeres növekedést lehetett megfigyelni az antitestszámban, míg a korábbi esetben csak négyszereset.

A gyártó emellett azt is közölte, hogy egy 390 ezer amerikai ember egészségbiztosítási adatait felhasználó kutatás alapján a vakcinájuk egyetlen dózisa is 81 százalékban képes volt megakadályozni a kórházba kerülést. Az adatok egészen júliusig rendelkezésre álltak, vagyis már a delta variáns is benne volt a képletben. A 60 évnél fiatalabbaknál 86 százalék volt ez az arány, a 60 év felettieknél pedig 78.

Összességében az eredmények nemcsak azt bizonyítják, hogy a vakcina megbízható, hanem arra is rámutatnak, hogy több módon is fel lehet használni ezt a vakcinát. Azokban az országokban, ahol egy minél egyszerűbben beadható, kényelmes vakcinára van szükség, lehet használni úgy, ahogy eddig, ahol pedig kiemelkedő védelemre vágynak az emberek, két dózist is be lehet adni belőle.

A Johnson & Johnson korábban az AstraZenecához hasonlóan több botrányba is keveredett, és egyszer még az Egyesült Államokban is felfüggesztették a használatát a vérrögképződéses esetek miatt. Kevesebb mint két hét múlva aztán ismét engedélyezték, de az incidens miatt némileg megrendült bizalom az oltóanyagban, Dániában például teljesen fel is hagytak az alkalmazásával. A közjáték miatt Európába is később érkezett meg az oltóanyag.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!