Újra olthatnak Amerikában a Johnson & Johnson vakcinájával

2021. április 24. – 09:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az átfogó vizsgálatok után feloldották a Johnson & Johnson alá tartozó Janssen vakcinájának múlt héten bevezetett kényszerpihenőjét az Egyesült Államokban, így már akár ma is újra használhatják az oltóanyagot az országban. A vakcina használatát azért szüneteltették, mert ennél is felmerült a vérrögképződés gyanúja, de a rendelkezésre álló adatok alapján a nagyon ritkán jelentkező esetekkel együtt is jóval több a vakcina előnye, mint a hátránya – írja az MTI.

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) és az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) április 13-án adott ki közös állásfoglalást, melyben a vakcina használatának szövetségi szintű felfüggesztését javasolták. Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy csak elővigyázatosságból lépnek, és jelenleg ezek az esetek nagyon ritkák. A döntéssel párhuzamosan természetesen el is kezdték vizsgálni az oltóanyagot, a rendelkezésre álló adatok és a konzultációk nyomán pedig

arra a következtetésre jutottunk, hogy a Johnson & Johnson vakcinájának ismert és lehetséges előnyei meghaladják az ismert és lehetséges kockázatokat a 18 éves vagy idősebb embereknél

Janet Woodcock, az FDA megbízott vezetője elmondta, az oltás továbbra is megfelel a biztonságra, hatékonyságra és minőségre vonatkozó előírásainknak. A CDC független tanácsadó testülete pénteken egész nap ülésezett és végül 10 igen, 4 nem és egy tartózkodás mellett javasolták a Johnson & Johnson oltásának használatát. A testület minden tagja egyetértett abban, hogy a vakcina előnyei messze meghaladják a kockázatait, de többen is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a beoltott embereket nem tájékoztatják kellőképpen a ritka, de potenciális veszélyről, és arról, hogy más oltási lehetőségek is vannak.

Az ajánlást Rochelle Walensky, a CDC igazgatója hagyta jóvá, aki hozzátette, hogy természetesen továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az esetlegesen előforduló vérrögképződéses esetek vizsgálatára, de biztatónak találja az egyre nagyobb számú valós bizonyítékot, miszerint az Egyesült Államokban engedélyezett Covid-19 vakcinák biztonságosak és hatékonyak. Az amerikai szövetségi egészségügyi ügynökségek pénteki megállapításai megegyeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden kiadott észrevételeivel – ezeknek nyomán egyébként a cég bejelentette, hogy folytatja az amerikai döntés után megszakított európai szállítást.

Forrás: Joseph Prezioso / AFP
Forrás: Joseph Prezioso / AFP

A CDC és az FDA szakemberei bejelentették, hogy a jövő hét elejéig oktatási és kommunikációs anyagokat, valamint frissített betegtájékoztatókat tesznek közzé. Azt javasolják, hogy aki az oltást követő három héten belül súlyos fejfájást, hasi fájdalmat, lábfájdalmat vagy légszomjat tapasztal, forduljon orvosához. A Johnson & Johnson az EMA, illetve az amerikai hatóságok bejelentése nyomán frissíti az oltóanyag címkéjét, amelyen figyelmeztetik majd az embereket a vérrögképződés ritka kockázatára. Vagyis gyakorlatilag ugyanaz történik, mint az AstraZenecánál, melynél épp a napokban találhatták meg a vérrögképződést kiváltó immunreakciót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!