Európai Gyógyszerügynökség: Csak nagyon ritka esetekben van összefüggés a Johnson&Johnson vakcinái és a vérrögképződés között

2021. április 20. – 17:48

frissítve

Európai Gyógyszerügynökség: Csak nagyon ritka esetekben van összefüggés a Johnson&Johnson vakcinái és a vérrögképződés között
Johnson&Johnson-vakcinák -Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kivizsgálta a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcináját: a vizsgálat szerint csak rendkívül ritka esetben állhat fent kapcsolat az oltás és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, írja az MTI.

Az EMA hozzátette, az eddigi eredmények azt mutatják,

hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Az ügynökség április első felében kezdte meg a Johsnon&Johnson vizsgálatát, miután az Egyesült Államokban addig négy, később további két, ritka vérrögképződéses esetet jelentettek. Az oltóanyag használatát ezek után felfüggesztették az amerikai egészségügyi hatóságok.

A vakcinával már mintegy hét millió embert oltottak be az Egyesült Államokban, ahol február végén engedélyezték a Johsnon&Johnson-oltóanyag használatát. Az oltás leállításának bejelentését követően nem sokkal a J&J közölte, hogy elhalasztja az oltóanyag kiszállítását Európába.

Svédország pár napja mégsem kezdett el oltani a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájával, miután hasonló, ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek, mint az AstraZeneca készítménye esetében: kijelentették, inkább megvárják az EMA vizsgálatait. Franciaország megkezdte a vakcina használatát, de csak az 55 év fölöttieknél.

Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hozzátette, véleményük szerint ugyanakkor szükséges a vakcina termékinformációjának frissítése. Javaslatuk szerint az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!