Európai Gyógyszerügynökség: Csak nagyon ritka esetekben van összefüggés a Johnson&Johnson vakcinái és a vérrögképződés között

2021. április 20. – 17:48

frissítve

Európai Gyógyszerügynökség: Csak nagyon ritka esetekben van összefüggés a Johnson&Johnson vakcinái és a vérrögképződés között
Johnson&Johnson-vakcinák -Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kivizsgálta a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcináját: a vizsgálat szerint csak rendkívül ritka esetben állhat fent kapcsolat az oltás és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, írja az MTI.

Az EMA hozzátette, az eddigi eredmények azt mutatják,

hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Az ügynökség április első felében kezdte meg a Johsnon&Johnson vizsgálatát, miután az Egyesült Államokban addig négy, később további két, ritka vérrögképződéses esetet jelentettek. Az oltóanyag használatát ezek után felfüggesztették az amerikai egészségügyi hatóságok.

A vakcinával már mintegy hét millió embert oltottak be az Egyesült Államokban, ahol február végén engedélyezték a Johsnon&Johnson-oltóanyag használatát. Az oltás leállításának bejelentését követően nem sokkal a J&J közölte, hogy elhalasztja az oltóanyag kiszállítását Európába.

Svédország pár napja mégsem kezdett el oltani a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájával, miután hasonló, ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek, mint az AstraZeneca készítménye esetében: kijelentették, inkább megvárják az EMA vizsgálatait. Franciaország megkezdte a vakcina használatát, de csak az 55 év fölöttieknél.

Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hozzátette, véleményük szerint ugyanakkor szükséges a vakcina termékinformációjának frissítése. Javaslatuk szerint az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom