Svédországban el sem kezdik használni, Franciaországban pedig csak 55 éves kor felett oltanak majd a Johnson & Johnson vakcinájával

2021. április 14. – 18:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország mégsem kezd el oltani a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájával, miután hasonló, ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek, mint az AstraZeneca készítménye esetében – írja az MTI.

„Várjuk az EMA felülvizsgálatának eredményeit, illetve további információkat az Egyesült Államokból, mielőtt Svédországra vonatkozóan javaslatot tennénk. Addig is azt tanácsoljuk, hogy ne használják a vakcinát”

– mondta Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi intézet járványügyi főszakértője.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) folytatja a J&J csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggés vizsgálatát.

Svédországba eddig 31 ezer adag érkezett a készítményből, de ezeket még nem használták fel.
Az amerikai egészségügyi hatóságok, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel, a J&J egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták kedden. A bejelentést követően nem sokkal a J&J közölte, hogy elhalasztja az oltóanyag kiszállítását Európába.

Franciaország egyébként szerdán jelentette be, hogy a J&J vakcináját ugyanolyan feltételek mellett fogják forgalmazni és alkalmazni, mint jelenleg az AstraZeneca oltóanyagát, azaz csak a legalább 55 évesek kaphatják.

Közel 200 ezer adag J&J vakcina érkezett Franciaországba, és jelenleg folyik a szétosztása a háziorvosoknak, az oltópontként is működő rendelőintézetnek és a gyógyszertáraknak. A vakcina alkalmazása az előzetes terveknek megfelelően hétfőn megkezdődik.

„Természetesen ugyanolyan feltételek mellett forgalmazzuk és alkalmazzuk, mint az AstraZeneca-vakcinát, azaz a legalább 55 évesek kaphatják”

– mondta Gabriel Attal kormányszóvivő. Hozzátette, hogy a francia hatóságok továbbra is bizalmat szavaznak a brit–svéd oltóanyagnak.

Az életkori korlátozást a francia kormány korábban azzal indokolta, hogy a vérrögképződési problémák, amelyek miatt az oltást több európai ország korábban rövid időre felfüggesztette, kizárólag 55 évnél fiatalabbaknál jelentkeztek.

Franciaországban a járványban elhunytak száma a következő napokban eléri a 100 ezret, a közeljövőben nemzeti megemlékezést szervez tiszteletükre a kormány, de annak pontos dátumát még nem tudta megmondani.

A kórházakban csaknem 32 ezer fertőzöttet ápolnak, és az intenzív osztályok rendelkezésre álló 8 ezer ágyán csaknem 6 ezer súlyos beteg fekszik. Az ő számuk a hónap végéig még várhatóan emelkedik. Franciaországban egy éve volt utoljára ilyen sok, súlyos állapotban lévő fertőzött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!