EMA: Összefüggés lehet a vérrögképződés és a Johnson & Johnson vakcinája között

2021. április 9. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja, van-e összefüggés a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződés között, írja a Sky News. Az ügynökség pénteki közleménye szerint ugyanis négy olyan esetet is találtak, ahol a vakcinával való oltás után alacsony vérlemezkeszámú vérrögök keletkeztek, ezek közül az egyik esetben a páciens belehalt a következményekbe.

Ahogy arról már beszámoltunk, az EMA még márciusban engedélyezte az amerikai Johnson & Johnson gyógyszercég Janssen részlege által kifejlesztett, egydózisos koronavírus elleni vakcináját, ami 67 százalékos hatékonysággal előzi meg a koronavírus-fertőzést. A klinikai tesztek alapján a súlyos betegség ellen 85, a kórházi ellátást igénylő betegség és a halálozás ellen pedig 100 százalékos védelmet ad. A védettség az oltás utáni 14. nap körül alakul ki.

A vektorvírus-alapú vakcinából eredetileg április 19-ére ígérték az első szállítmányokat az Európai Unióba, azonban az operatív törzs arról számolt be pénteken, hogy már a jövő héten érkezhet 28 ezer dózisnyi oltóanyag a Janssen-vakcinából.

Nemcsak a Janssen, de az AstraZeneca gyógyszercég oltóanyagát is trombózisos esetek miatt vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség. Szerdán az EMA azt közölte, hogy lehet kapcsolat a vérrögök és az AstraZeneca-vakcina között, de továbbra is megéri vele oltani. Mint mondták, nagyon ritka mellékhatásként előfordulhat vérrögképződés és alacsony vérlemezkeszám az AstraZeneca oltásánál, így ezt fel kell tüntetni a mellékhatások között.

Ebben a cikkben gyűjtöttünk össze mindent, amit tudni kell a most itthon felhasználható vakcinákról, a koronavírus elleni oltóanyagok működését pedig ebben a Telexikon videóban mutattuk be részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!