A koronavírusos beteggel érintkező kontaktszemélynek nem kell karanténba vonulnia, ha oltott, és negatív a tesztje

2021. szeptember 21. – 07:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mentesül a tíznapos karantén alól az az oltott személy, aki koronavírussal fertőzöttel kerül kapcsolatba, amennyiben tesztje negatív. Ha nem oltott, akkor a teszttől függetlenül is karanténba kell vonulnia – írta a 24.hu az RTL Klub nyomán.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ válasza alapján tehát hivatalos a protokoll, amely szerint az oltás megvédhet a kötelező karanténtól is. A cél ezzel a működőképesség fenntartása és újabb ösztönzést jelenthet az oltásokhoz is, miután az oltottak száma már jó ideje stagnál: 6 millió alatt vannak azok, akik az oltások révén védetteknek minősülnek.

A Népszava már korábban beszámolt arról az akkor még csak értesülésként kapott és az iskolákra vonatkozó információról, amely szerint az oltott személyeknek nem kell karanténba vonulniuk fertőzöttel való érintkezés után, ha egyébként negatív eredményt hoz a tesztjük.

„Az iskolák egy olyan intézkedési tervet kaptak, amelyben egyebek mellett az áll, bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, még akkor sem, ha például egy közvetlen családtagja betegszik meg – így karanténkötelezettség sem vonatkozik rá” – írta akkor a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!