Az amerikai hírszerzés nem tudta végérvényesen megállapítani a koronavírus eredetét

2021. augusztus 28. – 10:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai hírszerző szervezetek nem tudtak végleges következtetésre jutni a koronavírus eredetéről, és továbbra is megoszlik a véleményük, hogy a járvány egy laboratóriumból indult-e ki, vagy pedig a vírus természetes úton, állatokról emberre terjedt át, derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott jelentésükből. A BBC azt írja, hogy a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának (DNI) hivatala által összefogott és kiadott jelentés annyit állapított meg egyértelműen, hogy nem biológiai fegyverről volt szó.

Korábban is mindkét forgatókönyvről alacsony vagy mérsékelt meggyőződése volt a hírszerzésnek, és ez nem változott. A jelentés nem nevezi meg az egyes ügynökségeket, de a szervezetek közül több is „alacsony meggyőződéssel” jutott arra, hogy természetes úton terjedt át a vírus állatról emberre. Az egyik ügynökség pedig „mérsékelt meggyőződéssel” gondolja, hogy az első emberi fertőzés egy „laboratóriummal összefüggő eset” lehetett a vuhani állami virológiai laboratóriumban, ahol már több mint egy évtizede tanulmányozzák denevérekben a koronavírusokat.

A hírszerzés szerint a világjárvány eredetének végleges tisztázásához további információkra lenne szükségük, amik megszerzésében csak Kína segíthetne.

A vírus esetleges laboratóriumi eredetének forgatókönyvét tavaly még összeesküvés-elméletnek tartották maximum. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) év elején küldött egy nemzetközi kutatócsoportot Kínába, épp azzal a céllal, hogy utánajárjanak a vírus eredetének. A tapasztalataikat összegző jelentést március végén tették közzé, ebben kizárták a laboratóriumi elméletet. Ez azonban épp azért nem volt alkalmas arra, hogy nyugvópontra juttassa a kérdést, mert számos kritikus szakértő és politikus szerint nem vizsgálta elég alaposan a laboreredet lehetőségét a természetes eredettel szemben.

A bizalmatlanság fő oka, hogy maga a WHO csapata is jelezte, hogy Kína nem engedett közvetlen hozzáférést a szükséges információkhoz. Közös nyilatkozatot adott ki 14 ország az Egyesült Államoktól Japánig, Norvégiától Dél-Koreáig, illetve az Európai Unió is, hogy problémásnak tartja, hogy a kutatók nem fértek hozzá nyers adatokhoz, eredeti vírusmintákhoz és laboratóriumi jegyzőkönyvekhez.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) igazgatója, Dr. Rochelle Walensky később azt mondta, a laboratóriumi származás az „egyik lehetőség lehet”. Joe Biden amerikai elnök májusban kérte fel az amerikai hírszerzést, hogy készítsen jelentést a vírus eredetének ügyében, hogy a laboratóriumból kiszabadult vírus elméletét több információ birtokában megerősíthessék vagy kizárhassák.

Biden a hírszerzési jelentés nyilvánosságra hozása után bírálta Kínát, amiért szerinte nem működik együtt megfelelően a vizsgálattal. „A világjárvány eredetéhez kulcsfontosságú információk vannak a Kínai Népköztársaságban, a kínai kormány tisztviselői mégis kezdettől azon voltak, hogy megakadályozzák a nemzetközi vizsgálatoknak és a világ közegészségügyi tagjainak hozzáférését ezekhez” – mondta. „A világ válaszokat érdemel, és nem nyugszom, amíg meg nem kapjuk ezeket.”

A kínai külügyminiszter tudományos szempontból hiteltelennek minősítette a hírszerzési jelentést, Kína washingtoni nagykövetsége pedig elítélte azt az állítást is, hogy kezdettől akadályozták volna a vizsgálatot. Kína az elmúlt hónapokban nevetségessé igyekezett tenni azt a feltevést, hogy a Covid-19 kórokozója a vuhani laborból jutott volna ki, és olyan elméleteket terjesztett, amelyek szerint a vírus a marylandi Fort Detrickben található laboratóriumból került ki még 2019-ben.

A vírus lehetséges eredetét övező kérdéseket ebben a cikkünkben foglaltuk össze részletesen. A koronavírus-járvány világszerte közel 4,5 millió ember halálát okozta. Szakértők hangsúlyozzák, hogy nincs már sok idő bizonyítékokat szerezni a járvány eredete körül felmerült kérdések tisztázáshoz, a WHO szerint ez hamarosan „biológiailag lehetetlenné válik”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!