Három halott, 59 új fertőzött van szerdán

2021. augusztus 4. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 59.
  • Napi elhunytak száma: 3.
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 82.
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 8.
  • Új mintavételek száma: 8089.
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 632 428.
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 462 987.

A koronavírusról tájékoztató oldal szerint jelenleg 749 773 ember számít gyógyultnak, és 29 926 aktív fertőzött van most. Azt is írják, eddig 27 ezren foglaltak időpontot harmadik oltásra, amit közülük 8 ezren már meg is kaptak.

Már három, a Semmelweis Egyetemhez tartozó intézményben látják el a poszt-Covid-szindrómával küzdő gyerekeket Budapesten. Ezeken a rendeléseken azokat a 18 évesnél fiatalabbakat várják, akik a koronavírus-fertőzés után hat-nyolc héttel vagy akár több hónappal is az életminőséget rontó, elhúzódó tünetekkel küzdenek. A szűnni nem akaró légúti panaszok (nehézlégzés, köhögés), a fáradékonyság és a gyengeség is ezek közé tartozhatnak, mint ahogyan a végtagzsibbadás, a fejfájás, a szívdobogásérzés, a mellkasi fájdalom is.

Az alapvető jogok biztosa egy hétvégi jelentésében jelezte, hogy több jogot is sért az a májusi Kásler Miklós-féle rendelkezés, miszerint halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra csak az mehet a magyar egészségügyben, akinek van érvényes védettségi igazolványa, vagy ha az nincs, akkor a beteg önköltségen csináltat PCR- vagy antigéntesztet.

A kormány közleményben reagált, amelyben nem osztotta az ombudsman véleményét, sőt, úgy tűnik, inkább kormányrendeletbe foglalják ugyanazt.

A PCR-teszt 19 500 forint, míg az antigénteszt 11 ezer forintba kerül ma Magyarországon, az Emmi rendelkezésében a fentieknél annyi felmentés szerepelt, hogy annak a tesztjét a kórház finanszírozza, aki önhibáján kívül, például egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!