Az ombudsmani kritikákra válaszul inkább kormányrendeletbe foglalják, hogy kifizettetik a PCR-tesztet az oltással nem élő műtétre várókkal

2021. augusztus 3. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alapvető jogok biztosa egy hétvégi jelentésében jelezte, hogy több jogot is sért az a májusi Kásler Miklós-féle rendelkezés, miszerint halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra csak az mehet a magyar egészségügyben, akinek van érvényes védettségi igazolványa, vagy ha az nincs, akkor a beteg önköltségen csináltat PCR- vagy antigéntesztet.

A kormány közleményben reagált, amelyben nem osztotta az ombudsman véleményét, sőt, úgy tűnik, inkább kormányrendeletbe foglalják ugyanazt.

A PCR-teszt 19 500 forint, míg az antigénteszt 11 ezer forintba kerül ma Magyarországon, az Emmi rendelkezésében a fentieknél annyi felmentés szerepelt, hogy annak a tesztjét a kórház finanszírozza, aki önhibáján kívül, például egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást.

Az ombudsmani jelentésben az állt, hogy nem létezik kormányrendelet, hogy a rehabilitációs ellátások és halasztható beavatkozásokhoz negatív teszt kellene, csak Kásler Miklós egyedi utasítása és a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ körleveleiben jelenik az meg. Az ombudsman szerint „a PCR- és antigéntesztek követelménye, valamint azok költsége megtérítésének miniszteri utasításban történő előírása ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével”.

Mivel Magyarországon nem kötelező az oltás, és nincs olyan kormányrendelet, ami az egészségügyi ellátást a védettségi igazolványhoz kötné, így a kásleri rendelet az ombudsman szerint „alkalmas arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezethető egészségügyi önrendelkezési joggal összefüggő visszásságot okozzon, mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés tekintetében”.

A kormány közleményében azt írja:

„Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen. Térítésmentes a PCR-teszt annak, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást.

A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

A Kormány szerint szemben az ombudsman véleményével éppen az ezzel ellentétes szabályozás lenne alkotmányosan kifogásolható.

Ugyanakkor az alapvető jogok biztosának igazat adunk abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt a kormány a héten megteszi. A kormányrendeleti szabályozás megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is, mivel tartalmazni fogja, hogy a PCR teszt térítésmentesen megilleti azokat is, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével”.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!