Kásler Miklósnak vissza kell vonnia az utasításait, amivel kifizettetik a PCR-tesztet a műtétre várókkal

2021. augusztus 2. – 22:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Sérti a jogállamiság elvét,
  • nem felel meg a jogbiztonság követelményeinek,
  • sértheti az emberi méltósághoz való jogot,
  • sérti az egyenlő bánásmód elvét

az alapvető jogok biztosa szerint az a májusi Kásler Miklós-féle rendelkezés, miszerint halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra csak az mehet a magyar egészségügyben, akinek van érvényes védettségi igazolványa, vagy ha az nincs, akkor önköltségen a beteg PCR- vagy antigéntesztet csináltat. A PCR-teszt 19 500 forint, míg az antigénteszt 11 forintba kerül ma Magyarországon. Az Emmi később annyit hozzátett, hogy annak a tesztjét a kórház finanszírozza, aki önhibáján kívül, például egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást.

Az ombudsmani jelentés a hétvégén jelent meg. Ebben azt írja, arról nem létezik kormányrendeletet, hogy a rehabilitációs ellátások és halasztható beavatkozásokhoz negatív teszt kéne, csak Kásler Miklós egyedi utasítása és a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ körleveleiben jelenik az meg. Az ombudsman szerint

„a PCR és antigén tesztek követelménye, valamint azok költsége megtérítésének miniszteri utasításban történő előírása ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével”.

Azt is írja, Kásler és Müller leveleiben – többszöri megküldésük ellenére sem – nincsenek érthetően és világosan meghatározva, leírva a követelmények, hogy az teljesen érthető legyen az egészségügyi intézményekben mindenkinek. Így aztán „a nem megfelelő szabályozási szint és a tartalmi bizonytalanságok okán sérül a jogállamiság elve, valamint az abból levezethető jogbiztonság követelménye”.

Emellett, mivel Magyarországon nem kötelező az oltás, és nincs olyan kormányrendelet, ami az egészségügyi ellátást a védettségi igazolványhoz kötné, így a kásleri-rendelet az ombudsman szerint „alkalmas arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezethető egészségügyi önrendelkezési joggal összefüggő visszásságot okozzon, mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés tekintetében”. Valamint az „egyenlő bánásmód követelményével sem áll összhangban” az, hogy az egészségügyi ellátásban különbséget tesznek védettségi igazolvánnyal rendelkezők és nem rendelkezők között, áll a jelentésben.

Az alapvető jogok biztosa ezért „a visszáságok orvoslására és a jövőbeli jogsérelem lehetőségének elkerülése érdekében”

felkérte Kásler Miklóst, hogy a májusi utasításait és az ügyben kiküldött körleveleit vonja vissza.

Az ombudsmanhoz korábban Szél Bernadett országgyűlési képviselő is fordult az ügyben, de most közelebbről azért vizsgálták meg a rendelkezéseket, mert egy négy éves gyerektől és a kísérőjétől kértek fizetős tesztet egy egészségügyi intézményben.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az Emmi közleményben azt írta, Kásler utasítása, miszerint a műtétek előtt koronavírustesztet kell csináltatnia azoknak, akik nem kapták meg az oltást, „tárcánk szerint semmilyen módon nem ellentétes a jogállamiság alkotmányos alapelvével. Ellenkezőleg, a kérdéses egyedi utasítás az állampolgárok élethez és egészséghez fűződő jogának biztosítása érdekében, felelős miniszteri döntés alapján született. Az utasítás létjogosultságát bizonyítja, hogy azt a kormány a közeljövőben jogszabállyal is megerősíti, annak normatartalmát kormányrendeleti szintre emeli”. Azt is írják, azoknak az oltatlan felnőtteknek továbbra sem kell fizetni a tesztért, akik a műtétre szoruló gyereküket kísérik a kórházba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!