Újabb budapesti poszt-Covid ambulancián várják a fertőzés után még hónapokig szenvedő gyerekeket

2021. augusztus 02. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Már három, a Semmelweis Egyetemhez (SE) tartozó intézményben látják el a poszt-Covid szindrómával küzdő gyerekeket Budapest – írja az MTI az egyetem közleménye nyomán.

A gyerekeket továbbra is kevésbé veszélyezteti a Covid-19 betegség, mint a felnőtteket, de ritkábban ők is meg tudnak fertőződni, náluk is alakulhat ki súlyos betegség, akárcsak a hosszú hónapokig elhúzódó poszt-Covid szindróma is.

Az SE I. és a II. számú gyermekgyógyászati klinikája mellett júliustól már a Szent Rókus Klinikai Tömbben található szakrendelő intézetben is várják azokat a gyerekeket, akiknek korábban bizonyítottan koronavírus-fertőzésük volt, és tartósan szenvednek annak utóhatásaitól. A VIII. kerületi szakrendelőben a poszt-Covid ambulancia heti két rendeléssel indult, időpontot online lehet foglalni.

Ezeken a rendeléseken azokat a 18 évesnél fiatalabbakat várják, akik a koronavírus-fertőzés után hat-nyolc héttel vagy akár több hónappal is az életminőséget rontó, elhúzódó tünetekkel küzdenek. A szűnni nem akaró légúti panaszok (nehézlégzés, köhögés), a fáradékonyság és a gyengeség is ezek közé tartozhatnak, mint ahogyan a végtagzsibbadás, a fejfájás, a szívdobogásérzés, a mellkasi fájdalom is.

Ha bizonytalan, mással nem magyarázható kiütések, hasmenés, visszatérő hasi fájdalom jelentkezik a koronavírus-fertőzés után, szintén érdemes felkeresni a rendelést, illetve olyan pszichés panaszok megjelenésekor is, mint a szorongás, a depresszió, az alacsonyabb stressztűrő képesség és az ingerlékenység. Mivel a tünetek nagyon változatosak lehetnek, az ellátásban több szakterület is képviselteti magát: gyermekpulmonológus, gyermekkardiológus, gyermekneurológus, gyermekpszichiáter, klinikai szakpszichológus is – olvasható az egyetem közleményében.

A betegek kivizsgálása és a komplex rehabilitáció ugyanazon egységes egyetemi protokoll alapján történik a szakrendelésen, mint a március óta működő másik két poszt-Covid ambulancián. Krivácsy Péter, az I. számú gyermekgyógyászati klinika főorvosa és kollégái az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokolljai és nemzetközi ajánlások alapján dolgoztak ki nagyon részletes kérdőíveket, valamint rögzítették a kötelezően elvégzendő laborvizsgálatok rendjét is.

A Semmelweis klinikái mellett például a Heim Pál Gyermekkórház és a Debreceni Egyetem Klinikai Központja is működtet gyermekek ellátó poszt-Covid ambulanciákat.

Kövess minket Facebookon is!