Karácsony: Az itthon nagy hangon fickóskodó kormány szerezze vissza a pénzt a fel nem használt kínai vakcinák után

2021. július 18. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerezze vissza a kormány azt a 30 milliárd forintot, amely a raktáron lévő, fel nem használt Sinopharm vakcinákra ment el – állt elő a követeléssel Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester Facebook-bejegyzése szerint legalább hárommillió felhasználatlan kínai vakcina van az országban. (A kínai beszerzést a magyar állam egy közbeiktatott céggel bonyolította le. A Danubia Pharma Kft. 55 milliárd forintért szerezte be az ötmillió kínai vakcinát, hogy mennyi a haszna és miért volt szükség a cégre az ügylethez, azt a magyar állam nem indokolta meg.)

Az ellenzéki előválasztáson a Párbeszéd és az MSZP támogatásával a miniszerelnök-jelöltségért induló Karácsony azt javasolta, hogy a kormány a kínai államtól a visszaszerzendő milliárdokat „költse az egészségügyi és szociális dolgozók bérkiegészítésére.”

Karácsony példaként Szlovákiát hozta fel, amely visszaszerezte pénzét Oroszországtól a visszaadott Szputnyik V-vakcinák után.

„Annyi kell csak hozzá, hogy egyszer az életben ne a kínai érdekeket szolgálják ki lakájtempóban, hanem próbálják ki az itthon sokat gyakorolt nagyhangú fickóskodást ezúttal Kínával szemben a magyar érdekek védelmében”

– vázolta fel a kormánynak a stratégia lényegét Karácsony.

A főpolgármester szerint a kínai vakcina az idősek körében vitatható hatékonyságú: a 60 felettiek közül sokan „csak a kormány fenyegetése miatt választották a kínait: maga a miniszterelnök üzente meg, hogy a sor végére kerül, aki nem fogadja el, amit neki ajánlanak. Miután kiderült, hogy 60 év felett ez a vakcina a beoltottak negyedénél-harmadánál nem hozott védettséget, a kormány bocsánatkéréssel és azonnali tettekkel tartozik ezeknek az embereknek” – írta Karácsony, aki ezt a főváros által kedden közzétett, 60 év fölötti budapesti lakosokon végzett antitestvizsgálat első eredményeire alapozva állítja. Ez alapján a mintába bekerült, Sinopharmmal oltottak negyedének nincs antitestes védettsége.

Az antitestekre irányuló vizsgálatokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Az nem jelenthető ki, hogy a kínai vakcina semmit sem érne, de az sem, hogy minden rendben van. A kormány ellenkező előjellel a Semmelweis Egyetem vizsgálatára hivatkozik, bár Gulyás Gergely miniszter érvelsében számos csúsztatás volt.

Karácsony szerint a kormány a harmadik oltás felvetésével végre hajlandó volt érdemben lépni a kevéssé védettek biztonságának növelése felé, de ez önmagában kevés:

  • Átfogó, ingyenes ellenanyag-szűrésre van szükség.
  • A kormány minden egyes 60 év feletti honfitársunknak, akit kínai vakcinával oltottak, antitest-vizsgálatot kell biztosítania.
  • Azoknak, akinél nem alakult ki kellő védettség, azonnal ajánljanak fel bizonyítottan hatékony vakcinát.

– sorolta fel a kormány teendőit Karácsony.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!