Hatvan év felett megbízhatatlan az ellenanyag-termelés a Sinopharm-vakcinánál egy fővárosi labor vizsgálata szerint

2021. június 30. – 13:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Míg a 60 év alattiaknál átlagosan 90 százalékot ért el az antitestek jelenléte a második Sinopharm-oltás után két-három héttel, addig 70 év felett ez már csak 60 százalék körüli volt – derült ki abból a Telex birtokába jutott dokumentumból, ami az egyik fővárosi, antitestvizsgálatokat végző laboratórium összehasonlító statisztikai elemzését közölte.

Az összehasonlítást 450 anonim résztvevő adatai alapján végezték, egy részüket Pfizer-vakcinával, más részüket pedig a kínai Sinopharm oltóanyagával oltották. Minden vizsgált személy megkapta mindkét oltást, és a vizsgálatot két-három héttel a második oltás után kérték, saját kezdeményezésre. A résztvevők ellenanyagszintjét az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet által is hitelesített módszerrel mérték.

Minden második 80 év feletti Sinopharm-oltottnál hiányozhat az ellenanyag

Az adatok értékelése szerint a Pfizer-vakcina szinte minden életkorban magas átlagos ún. vírusneutralizáló (semlegesítő) antitest titert (koncentrációt) eredményezett, összességében 10 százalék alatti azoknak az aránya, akiknek nem termelődött ilyenjük. Ha a legidősebb korosztályt nem kalkuláljuk, akkor 5 százalék alatti az antitestek hiánya. „Ennek alapján, a nemzetközi adatokkal összhangban, a Pfizer-vakcina minden életkorban 90 százalék feletti vírusneutralizáló antitest termelést, várhatóan a COVID betegség elleni védettséget eredményezett” – állapítja meg az elemzés.

A Sinopharm-vakcina esetében ezzel szemben tízszer alacsonyabb az antitest-koncentráció, mint a Pfizer oltóanyagánál. Ráadásul a korcsoportokra bontott statisztikai számítások szerint az antitestek hiányának valószínűsége a Sinopharm-vakcina után 60 éves korban mintegy 25 százalék lehet, 80 éves kornál pedig a várható antitesthiány az 50 százalékot is elérte. Az eredmények összefoglalva azt mutatják: nagy az esélye annak, hogy 80 éves korban és afölött csaknem minden második Sinopharm-oltottnál nem alakult ki specifikus, vírusneutralizáló antitestválasz.

Noha a WHO minden korcsoport számára javasolta a vakcina alkalmazását, szakértői csoportjuk korábban azt közölte: a szer hatékony lehet a 18–59 évesek körében, ám abban már kevésbé bizonyosak, hogy körükben alacsony a súlyos mellékhatások kockázata. Ez a kockázat az állásfoglalás szerint még magasabb a Sinopharmmal oltottak esetében a 60 év feletti korcsoportban. A kevés adat miatt a WHO nem látta kellőképpen bizonyítottnak a Sinopharm hatásosságát a 60 év felettiek korcsoportjában.

Arról régóta vita folyik külföldön és Magyarországon is, hogy az oltás után végzett tesztek képesek-e egyértelműen kimutatni a védettség meglétét vagy hiányát, illetve emiatt szükség van-e harmadik oltásra. A vita arról folyik, hogy ha az antitestek szintje alacsony is a tesztek alapján, akkor is rendelkezünk-e elegendő mértékű sejtes immunitással, vagy sem. Egyes kutatók szerint nem feltétlenül kell aggódni, ha az antitestszintünk alacsony a második oltás után egy-két hónappal. Mások arra figyelmeztetnek, hogy a kínai vakcina eleve jóval gyengébb sejtes immunválaszt vált ki, sőt ez akár el is maradhat, így a Sinopharm-vakcinánál alacsony antitestszint esetén jobb, ha az ember úgy veszi, hogy nem védett.

Sem antitest, sem T-sejtes immunitás nem volt

Az antitestvizsgálatok már sok helyen elérhetők, de a sejtes immunitást kevés laborban vizsgálják, és a teszt igen drága (kb. 40-50 ezer forintba kerül). A Videoton azonban nemrég ellenanyagszintet méretett a dolgozóinál (önkéntesen választhatták), és ez alapján arra jutottak, hogy az összes vizsgált vakcina kortól függetlenül elindította az antitestek termelését, de a Sinopharmnál ez nem minden esetben történt meg. A 60 év és afölöttieknél végzett tesztek szerint egyharmaduknál nem volt kimutatható ellenanyagszint – számolt be az eredményekről Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a Portfoliónak. Mivel időközben elérhetővé vált a T-sejtes immunitás mérése, úgy döntöttek, megméretik azt azoknál a Sinopharm-vakcinával oltott dolgozóknál, akiknek nem volt kimutatható ellenanyaguk, hiszen sokszor hangzik el érvként az ilyen vitákban, hogy a negatív antitest nem jelenti, hogy nincs sejtes immunitás sem.

Az eredmények szerint azonban egyik dolgozójuknál sem alakult ki sejtes immunitás sem. „Vagyis akinek nem volt antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sem volt (…) Ha a Videotonban végzett vizsgálatokat kellően reprezentatívnak tekintjük, az vélelmezhető, hogy a Sinopharmmal oltott 60 felettiek körében országosan is jelentős lehet a száma azoknak, akiknek nincs ellenanyaga és sincs T-sejtes immunitása sem” – mondta le a társ-vezérigazgató, aki idős emberek esetén különösen fontosnak tartaná a védettség vizsgálatát. Az antitestszint és sejtes immunitás kapcsolatáról korábban Sarkadi Balázs akadémikus orvos-biológus beszélt a Telexnek.

A Portfolio megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy akiknek nincs antitestes védelmük és T-sejtes immunitásuk, azok védettek lehetnek-e, ám cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

Karácsony levélben kérte Orbánt, hogy engedélyezze a harmadik oltást

A cikk elején említett fővárosi laboratórium eredményeit elemzők elküldték a rendelkezésre álló adataikat a vezető immunológus és virológus szakembereknek, szakmai és járványügyi vezetőknek, és bíznak abban, hogy további hazai vizsgálatok indulnak majd a témában.

Vizsgálatok egyébként elméletileg már indultak, az eredmények, mondjuk, egyelőre nem publikusak: összesen 3211 embernél vizsgálják az AstraZeneca, a Pfizer, a Szputnyik és a Moderna oltóanyagának, illetve a Sinopharm-vakcinának a hatékonyságát Magyarországon. Az összehasonlító elemzések egy éven át tartanak, és a teljes ismeretanyagot majd csak a kutatás lezárulta után hozzák nyilvánosságra, addig pedig a kormányzati döntéseket segítik velük – közölte nemrég az Emmi.

Karácsony Gergely főpolgármestert a megelőző egy-másfél hónapban több, kínai oltást felvett ember és egy, már több ezer főt számláló csoport is megkereste azzal, hogy segítsen nekik, ezért Karácsony levélben fordult Orbán Viktorhoz. Egyebek mellett azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az egyes vakcinával oltottak ellenanyagtesztjeinek eredményét, illetve ha nincs megfelelő védettség, akkor a kormány gondoskodjon a harmadik oltás engedélyezéséről. A Fővárosi Önkormányzat sajtóhivatalától úgy tudjuk, Karácsony még nem kapott választ a levelére.

A főváros jövő hétfőtől vénás vérből vett mintával antitestvizsgálatot biztosít húszezer 60 éves és afölötti részére, de az is jelentkezhet, aki idén tölti be a hatvanat. A tesztelésre online lehet majd regisztrálni néhány nap múlva. A fővárosi tesztelés első állomása a Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton lesz július 5. és július 9. között, a kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan július végéig lehet részt venniük a szűrésen az erre jelentkezőknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!