Ingyenes fővárosi antitestvizsgálat: 19 ezer teszt 60 év felettieknek

2021. június 24. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Tekintettel a kínai vakcina hatékonysága kapcsán felmerült súlyos kétségekre és a hozzánk is érkező rengeteg megkeresésre, az idős honfitársaink védelme érdekében és az oltásokkal kapcsolatos bizalom növeléséért a főváros ingyenes ellenanyag-vizsgálati programot fog indítani”

– mondta Karácsony Gergely főpolgármester az Azonnali.hu-nak adott interjújában. Hozzátette: a részleteket hamarosan a nyilvánosság elé tárják.

Karácsony az interjúban azt is elmondja, hogy őszintén sajnálja, hogy Hadházy Ákos Zuglóban indul az előválasztáson. Az egyéni képviselői rendszerhez szerinte olyan jelöltek kellenek, akik valóban a helyi közösséget képviselik. „Ákos indulásának van egy ilyen nem zuglói íze”, indulása nem egyezik a demokráciafelfogásával – teszi hozzá. Mint Karácsony kijelenti: nagyon reméli, hogy Hadházy képviselő lesz, de az előválasztási győzelme Zuglóban meglepné.

Frissítés:

A fővárosi önkormányzat friss közleménye szerint összesen 19 ezer teszttel mérik a 60 év feletti budapestiek ellenanyag szintjét. A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezer esetében a mintavételekre a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben kerülhet majd sor.

A fővárosi tesztelés első állomása Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton lesz majd elérhető július 5. és július 9. között (ide a jövő hét második felétől lehet majd regisztrálni), a kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan július végéig lehet részt venni a szűrésen az erre jelentkezőknek.

A vizsgálatok minden esetben önkéntes alapon történnek. A vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, melyet az infekciókontroll szabályok betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. Kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelyek esetén a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott (pl. véralvadásgátló).

Mint arról beszámoltunk, két hete Karácsony Gergely a Facebook-oldalán jelentette be, hogy levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a Sinopharm vakcinával oltottak laboratóriumi ellenanyagtesztek eredményeit, és biztosítson a kormány ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget minden kínai vakcinával oltottnak. A főpolgármester a harmadik oltás felvételének biztosítását is kezdeményezte szerdán a miniszterelnöknél.

Már akkor beígérte, hogy ha a kormány belátható időn belül nem intézkedik az ingyenes ellenanyag-tesztelés lehetőségéről, Budapest a saját lehetőségeihez mérten megteszi a szükséges lépéseket.

Vitatott, hogy elég-e az ellenanyagmérés

Egyelőre vitatott, hogy nem elégséges antitestszint mellett a sejtes immunitás még adhat-e kellő védelmet. Azonban egyre több kutató véli úgy, hogy az antitestszint önmagában is elég indikációja lehet a védettségnek. Sarkadi Balázs akadémikus orvos-biológus arról beszélt a Telexnek áprilisban, hogy

„Egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy az antitestszintek valóban mutatják, hogy mennyire hatékony egy vakcina. Az elég biztonságosnak látszik, hogy ha megjelennek a tüskefehérje ellen védő antitestek, azok elég jó védettséget adnak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!