Háromezer embernél vizsgálják Magyarországon az oltások védőhatását egy éven át

2021. június 18. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

3000, pontosabban 3211 embernél vizsgálják az AstraZeneca, a Pfizer, a Szputnyik és a Moderna oltóanyagának, illetve a Sinopharm-vakcinának a hatékonyságát Magyarországon, az összehasonlító elemzések egy éven át tartanak, és a teljes ismeretanyagot majd csak a kutatás lezárulta után hozzák nyilvánosságra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Nemzettel.

A laphoz eljuttatott tájékoztatás szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ az oltások után kialakult ellenanyagszintet méri, míg az Országos Onkológiai Intézet az ún. celluláris immunválasz (ún. sejtes immunitás) vizsgálatokat végzi. A vizsgálatokat háromhavonta ismétlik, ehhez vérvételre van szükség, amit országosan három helyen, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Dél-pesti Centrumkórházban, valamint a Pécsi Tudományegyetem oltópontjain végeznek.

A beérkező adatokat az Országos Onkológiai Intézet kutatócsoportja dolgozza fel. Az eredmények az Emmi lapnak adott tájékoztatása szerint folyamatosan rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a kormány az intézkedések meghozatalakor azokat figyelembe vehesse.

Csak véletlenül derült ki április végén, hogy országos antitestvizsgálat indult Magyarországon a vakcinák által kiváltott immunválasz mérésére és nyomon követésére, május elején azonban Kásler Miklós Emmi-miniszter is beszélt erről a humánminisztérium Facebook-oldalán.

Azt mondta, „minden forgalomban lévő vakcinát megvizsgálunk abból a szempontból, hogy az általa létrehozott immunitás két komponense az ellenanyagok illetve a sejtek védekezőképességét hogy alakítja, milyen időtartamra vonatkozik a védettség.” Jelezte akkor azt is, május végére már várnak eredményeket, hogy azokkal könnyíthessenek a kormány döntésein.

A vizsgálatról és a május végére ígért első eredményekről, az eredmények megismerhetőségéről a Telex szerdán küldött kérdéseket az Emminek, de kérdéseinkre azóta sem érkezett válasz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!