A fővárosi antitestvizsgálat első eredményei szerint a Sinopharm-vakcina után a leggyakoribb, hogy nincs elég ellenanyag az idősek szervezetében

2021. július 13. – 18:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Önkormányzat kedden közzétette a 60 év fölötti budapesti lakosokon végzett antitestvizsgálat első eredményeit. Ez alapján a mintába bekerült, Sinopharmmal oltottak negyedének nincs antitestes védettsége – derült ki a Fővárosi Önkormányzat oldalán közzétett táblázatból.

Karácsony Gergely főpolgármester június végén jelentette be, hogy a főváros ingyenes ellenanyag-vizsgálati programot fog indítani, tekintettel arra, hogy a kínai Sinopharm-vakcina megfelelő hatékonysága kapcsán kétségek merültek föl. A fővárosi tesztelés első állomása a Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton volt elérhető július 5. és július 9. között, a kerületi szakrendelőkben pedig várhatóan július végéig lehet részt venni a szűrésen az erre jelentkezőknek. A fideszes vezetésű kerületek nagy része nem kért a főváros ingyenes antitestvizsgálataiból.

“A tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény” – írja a Fővárosi Önkormányzat közleménye.

Az 1760 értékelhető vizsgálat nem képvisel a hatvan év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát a résztvevők véletlenszerű kiválasztása, illetve a súlyozás hiánya miatt.

A Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90%-os mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben. A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb" – áll a közleményben.

Az 1760 értékelhető eredmény közül összesen 303 esetben nem alakult ki elégséges védettség. A 303 személy közül 294-en Sinopharm-vakcinát kaptak, 7-en Szputnyik V-t, 2 főt pedig a Pfizer/BioNTech-vakcinával oltottak be. A vizsgálat alapján az AstraZeneca, a Moderna és a Janssen oltóanyagával oltottaknál 100 százalékban alakult ki elégséges védettség. A Pfizer/BioNTech esetében 99,25 százalék, a Szputynik V esetében pedig 94,53 százalék arányban alakult ki a megfelelő védettség. A Sinopharm esetében 76,1 százalékos ez az arány.

Vitatott, hogy elég-e az ellenanyagmérés

Egyelőre vitatott, hogy nem elégséges antitestszint mellett a sejtes immunitás még adhat-e kellő védelmet. De egyre több kutató véli úgy, hogy az antitestszint önmagában is elég indikációja lehet a védettségnek. Sarkadi Balázs akadémikus orvos-biológus arról beszélt a Telexnek áprilisban, hogy

„Egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy az antitestszintek valóban mutatják, hogy mennyire hatékony egy vakcina. Az elég biztonságosnak látszik, hogy ha megjelennek a tüskefehérje ellen védő antitestek, azok elég jó védettséget adnak.”

Az Emmi szerint a negatív ellenanyagteszt nem feltétlenül jelenti a védettség hiányát

"A Fővárosi Önkormányzat Soros György támogatásával indított Covid-tesztakciója a baloldal oltásellenes kampányának, és Gyurcsány embereinek a kifizetése; hetek óta köztudott, hogy Karácsony Gergely Gyurcsányhoz közel álló baloldali vállalkozásokat fizet így ki" – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az ATV Híradójának kérdésére, hogy tervezik-e a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak körében az ellenanyagszint országos vizsgálata, valamint ha meglesz a főváros tesztelésének az eredménye, akkor egyeztetnek-e Karácsony Gergellyel.

Az Emmi az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletre (FDA) hivatkozva az állítja, hogy a negatív ellenanyagteszt nem feltétlenül jelenti a védettség hiányát a beoltott emberekben. "A világon az elsők között vagyunk, akik szisztematikusan, több oldalról és a legtöbb oltóanyaggal, hosszú távon vizsgáljuk a teljes (celluláris és humorális) immunitást.

Ezek az eredmények folyamatosan rendelkezésre állnak, hogy a Kormány felhasználja a szakmapolitikai intézkedések meghozatalakor. A vizsgálat összetettségére való tekintettel, a teljes kutatási anyag nyilvánosságra hozatalára azután lesz lehetőség, miután az lezárult, megfelel a tudományetikai szempontoknak és publikálták a tudományos fórumokon" – írta az Emmi.

A Videoton is vizsgálta a dolgozói védettségét

Arról régóta vita folyik külföldön és Magyarországon is, hogy az oltás után végzett tesztek képesek-e egyértelműen kimutatni a védettség meglétét vagy hiányát, illetve emiatt szükség van-e harmadik oltásra. A vita arról folyik, hogy ha az antitestek szintje alacsony is a tesztek alapján, akkor is rendelkezünk-e elegendő mértékű sejtes immunitással, vagy sem.

Egyes kutatók szerint nem feltétlenül kell aggódni, ha az antitestszintünk alacsony a második oltás után egy-két hónappal. Mások arra figyelmeztetnek, hogy a kínai vakcina eleve jóval gyengébb sejtes immunválaszt vált ki, sőt ez akár el is maradhat, így a Sinopharm-vakcinánál alacsony antitestszint esetén jobb, ha az ember úgy veszi, hogy nem védett.

A Videoton vállalat nemrég ellenanyagszintet méretett a dolgozóinál (önkéntesen választhatták), és ez alapján arra jutottak, hogy az összes vizsgált vakcina kortól függetlenül elindította az antitestek termelését, de a Sinopharmnál ez nem minden esetben történt meg. A 60 év és afölöttieknél végzett tesztek szerint egyharmaduknál nem volt kimutatható ellenanyagszint – számolt be az eredményekről Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a Portfoliónak.

Mivel időközben elérhetővé vált a T-sejtes immunitás mérése, úgy döntöttek, megméretik azt azoknál a Sinopharm-vakcinával oltott dolgozóknál, akiknek nem volt kimutatható ellenanyaguk, hiszen sokszor hangzik el érvként az ilyen vitákban, hogy a negatív antitest nem jelenti, hogy nincs sejtes immunitás sem.

Az eredmények szerint azonban egyik dolgozójuknál sem alakult ki sejtes immunitás sem. „Vagyis akinek nem volt antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sem volt (…) Ha a Videotonban végzett vizsgálatokat kellően reprezentatívnak tekintjük, az vélelmezhető, hogy a Sinopharmmal oltott 60 felettiek körében országosan is jelentős lehet a száma azoknak, akiknek nincs ellenanyaga és sincs T-sejtes immunitása sem” – mondta le a társ-vezérigazgató

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!