Minden vakcina hatékony, még a Sinopharm is a Semmelweis Egyetem kutatása szerint

2021. július 14. – 08:47

frissítve

Minden vakcina hatékony, még a Sinopharm is a Semmelweis Egyetem kutatása szerint
Egy férfit a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinával oltanak Orosházán 2021. június 2-án – Fotó: MTI/Rosta Tibor

Másolás

Vágólapra másolva

Mind az öt, Magyarországon alkalmazott, kétdózisú koronavírus-vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést – derült ki a Semmelweis Egyetem friss vizsgálatának eredményéből. A kutatás szerint azoknak a többsége is védettséget szerzett, akiknek az oltás utáni ellenanyagtesztje negatív lett.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, a Semmelweis Egyetem egy hónapja hirdetett meg ingyenes ellenanyagszint-vizsgálatot azoknak, akiknek két oltás után is negatív a Covid-ellenanyagtesztjük. Ezután 1195 embert teszteltek, és az egyetem közleménye szerint az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje.

Bár az oltás után elvégzett antitestgyorstesztek értelme vitatott, mégis sokan elvégeztetik a vizsgálatot, és az eltérő érzékenységű ellenanyagtesztek bizonytalanságérzést okozhatnak. Az egyetem azért végezte el a saját kutatását, hogy tudományos alapossággal is meg legyen vizsgálva a kérdés. Az 1195 jelentkezőnél vérvétel után elvégzett vizsgálat alapján születtek meg az alábbi táblázatban összefoglalt eredmények.

oltóanyagVolt korábban negatív ellenanyag- tesztjeA Semmelweis Egyetemen is negatívnak mértükPozitívak aránya (megfelelő ellenanyag- szint kimutatható)
Sinopharm88114384%
Pfizer109397%
Moderna16194%
AstraZeneca69297%
Sputnik-V1200100%
ÖSSZESEN119514988%

A WHO meghatározása szerint azok a vakcinák hatásosak, amelyek klinikai teszteken minimum 50-60 százalékos hatékonysággal működnek a második dózis beadása után. Ez alapján nemcsak a korábbi eredmények (Pfizer: 95 százalékos hatékonyság; Moderna: 94,5 százalékos hatékonyság; AstraZeneca: 82 százalékos hatékonyság; Szputnyik V: 97,6 százalékos hatékonyság; Sinopharm: 79,4 százalékos hatékonyság), de a friss magyar vizsgálat szerint is minden hazánkban alkalmazott kétdózisú vakcina hatásos.

A Semmelweis Egyetem ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy az oltások valódi hatásossága csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halálesetek számának alakulása alapján határozható meg. Az intézmény most csak olyan embereket vizsgált, akiknek volt már korábban negatív ellenanyagtesztjük, de korábban a teljes magyarországi oltott lakosságot is vizsgálták, akkor arra jutottak, hogy minden Magyarországon alkalmazott vakcina esetében 96 százalék feletti hatékonyságot mutatott.

Volt igény a vizsgálatra

A Semmelweis Egyetem vizsgálatának több előzménye is volt. Merkely Béla rektort egy nyugdíjas reumatológus levélben kereste meg, mert a nő két antitesttesztje is negatív lett. Merkely, aki korábban azt mondta, Magyarországon még nem találtak olyat, akinek a kínai vakcina után ne lett volna antitestje, a Semmelweis tesztelésére irányította (8500 forintért) a szintén kínai vakcinával oltott nőt: azonban ez a teszt is negatív lett. Merkely erre azt írta neki, hogy „önmagában az antitestteszt eredményeit a SARS-CoV-2- fertőzés elleni immunitás vagy védelem meghatározott szintjének jeleként értelmezni nem lehet”.

Előtte Karácsony Gergely levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a Sinopharm-vakcinával oltottak laboratóriumi ellenanyagtesztjeinek eredményeit, és biztosítson a kormány ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget minden kínai vakcinával oltottnak. A főváros aztán saját ingyenes ellenanyag-vizsgálati programot indított 60 év felettieknek. Ennek az eredményét kedden tették közzé: a mintába bekerült, Sinopharmmal oltottak negyedének nem volt antitestes védettsége.

A Semmelweis Egyetem életkori bontásban is közölt adatokat. Ebből az derült ki, hogy 775, Sinopharmmal oltott, 60 év feletti, korábban negatív ellenanyagtesztet produkáló ember vett részt a kutatásban. Közülük 619 embernél tudott védettséget kimutatni az egyetemi kutatás, ez 82 százalékos hatékonyságot jelent.

Egyelőre vitatott, hogy a nem elégséges antitestszint mellett a sejtes immunitás még adhat-e kellő védelmet. De egyre több kutató véli úgy, hogy az antitestszint önmagában is elég indikációja lehet a védettségnek. Sarkadi Balázs akadémikus orvos-biológus arról beszélt a Telexnek áprilisban, hogy

„egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy az antitestszintek valóban mutatják, hogy mennyire hatékony egy vakcina. Az elég biztonságosnak látszik, hogy ha megjelennek a tüskefehérje ellen védő antitestek, azok elég jó védettséget adnak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!