A Merkely Béla által javasolt tesztje is negatív lett egy kínai vakcinával beoltott orvosnak

2021. június 14. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A hiten kívül mivel igazolható, hogy védett vagyok?” – tette fel Merkely Bélának írt sokadik levelében Bodó Hajnalka, ma már nem praktizáló, nyugdíjas reumatológus. A nő a 24.hu-nak arról beszélt, márciusban kapta meg a kínai Sinopharm-oltást az orvosától, ezután önköltségen három antitestvizsgálatot is csináltatott, mindhárom negatív lett.

A két negatív teszt után írt a Semmelweis Egyetem rektorának, hogy mi a teendője, kaphat-e Pfizert, hogy kialakuljon a megfelelő védettség. A levélben utalt arra, amikor Merkely azt mondta, az egyetemen még nem találtak olyan, kínai vakcinával beoltott embert, akinek ne lett volna antitestje két dózis beadása után. Merkely azt válaszolta neki, hogy az oltás utáni ellenanyagválasz mérésére nem minden teszt alkalmas, például az sem, amit a nő és a férje csináltatott, majd azt ajánlotta nekik, csináltassák meg a Semmelweis tesztjét. Ezt az egyetemen végzik el, 8500 forintért.

Ez a teszt is negatív lett: a nőnél a Merkely által legalkalmasabbnak minősített teszt sem mutatott ki a védettséghez elegendő antitestet, és bár a férje vizsgálata pozitív lett, az ő ellenanyagszintje is az alsó határhoz közeli. Merkely erre azt írta nekik, „önmagában az antitestteszt eredményeit a SARS-CoV-2 fertőzés elleni immunitás vagy védelem meghatározott szintjének jeleként értelmezni nem lehet”. A nő utolsó levelében azt kérdezte a rektortól, hogy milyen tesztet kellene akkor elvégeznie, ami kimutatja a védettségét, de erre már nem kapott választ, írja a lap.

Pár napja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán jelentette be, hogy levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a Sinopharm-vakcinával oltottak laboratóriumi ellenanyagtesztjeinek eredményeit, és biztosítson a kormány ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget minden kínai vakcinával oltottnak. Az utóbbi napokban ugyanis több, kínai oltással oltott embertől is kapott segélykérő levelet és megkeresést, írta. Megkereste Karácsony Gergelyt az az immár több mint négyezres csoport is, amiben azok osztják meg egymás között tapasztalatikat, akik maguk vagy akiknek hozzátartozóik Sinopharm-vakcinát kaptak, ám az ellenanyag-vizsgálatok negatív eredményt mutattak, vagyis a védettség az oltás ellenére sem alakult ki náluk. A csoport vezetőivel a főpolgármester személyesen is találkozott.

Rusvai Miklós virológus szerint a beoltottak 15-20 százalékánál nem alakul ki megfelelő védettség, és előfordul, hogy az orvosok harmadik oltást is beadnak, vagy az emberek Romániába mennek át egy újabb dózisért. A Telex által megkérdezett háziorvosok is tapasztaltak már olyat, hogy beoltott pácienseiknél nem alakult ki megfelelő antitestszint, de a harmadik oltás beadását vagy a vakcinák keverését a hazai eljárásrend nem teszi lehetővé. Erről itt írtunk bővebben. Sarkadi Balázs akadémikus orvos-biológus pedig még áprilisban arról beszélt a Telexnek, hogy „egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy az antitestszintek valóban mutatják, hogy mennyire hatékony egy vakcina. Az elég biztonságosnak látszik, hogy ha megjelennek a tüskefehérje ellen védő antitestek, azok elég jó védettséget adnak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!