Orbán Viktor: A szülő addig engedhet szivárványos aktivistát a gyereke közelébe, amíg nem okoz egészen nagy kárt

2021. július 16. – 07:54

frissítve

Orbán Viktor: A szülő addig engedhet szivárványos aktivistát a gyereke közelébe, amíg nem okoz egészen nagy kárt
Orbán Viktor a Kossuth rádió felvételén – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány negyedik hullámának esélyét csökkentené a harmadik oltás, amelyről Orbán Viktor beszél pénteken a Kossuth rádióban. A kormányfői interjú nagy részét azonban végül a brüsszelezés és a gyerekeket veszélyeztető szivárványos aktivisták vitték el.

„Ezek magyar gyerekek, akiket magyar módon akarunk nevelni, ahogyan a magyar szülők akarják.”

Orbánnak „égnek áll a haja” attól, amit a Nyugat-Európában lát. Szerinte a Nyugat a szexuális oktatás terén nem a szerves fejlődés útját követi.

„Itt a gyerekeink szabadságáról van szó. A magyar ember olyan, hogy amikor a gyerekéről van szó, akkor valami ott a gyomortájékon megmozdul. Nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszáljanak az iskolában.”

Ha a szülő úgy dönt, hogy a gyereke nap mint nap találkozzon „valamilyen szivárványos aktivistával, akkor majd megszervezi, aztán majd lesz, ahogy lesz, amíg a gyereknek ez valami egészen mély kárt nem okoz, addig az állam nem avatkozhat be” – árnyalta végül Orbán a szülők általi nevelés jogát a kormányfő.

Orbán szerint elfogadhatatlan, hogy az EU helyreállítási alapjából csak akkor részesüljön Magyarország, ha érvényesül a jogállamiság elve. Értékalapú politikai szempontokkal nem lehet összekötni a kifizetést a kormányfő szerint. De a gazdaságvédelmi helyreállításra a pénz Orbán szerint idővel meg fog érkezni, amíg nem, addig a költségvetésből fedezi ezt a kormány.

A járvány után Orbán áttért a pedofília elleni büntetések szigorítására elindított, végül a meleg közösségek elleni elemekkel teleszőtt törvényre, amellyel szemben az EU-nak kifogása van.

„A családjog és az oktatás kizárólag tagállami hatáskör. Szégyenletesnek is tartom a Bizottság álláspontját”. „Az a cél hogy be kelljen engedni az iskolába az LMBTQ-aktivistákat” – minősítette az Európai Bizottság álláspontját a kormányfő, aki szerint Brüsszel „jogi huliganizmust folytat” azzal, hogy ezzel kapcsolatban indítana kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben. Orbán szerint „el akarják tőlünk venni a gyerekeinket”.

A műsorvezető az oltásban bizonytalanságot ébresztő ellenzékről szólt, a Semmelweis Egyetem azon kutatására hivatkozva, amelyet sajátosan értelmez a kormány.

Orbán szerint az igazi baj akkor van, amikor a politikusok átnyergelnek járványszakértőkké. „Onnantól kezdve nem az emberélet a fontos, hanem a saját politikai élet, na, ez veszélyes” – mondta a kormányfő, megjegyezve, hogy ő szakmai érvek meghallgatása alapján dönt.

A kormányfő arra kérte az embereket, hogy csak akkor menjenek külföldre, ha mindkét oltásuk megvan – máskülönben félő, hogy ők maguk hozzák haza a fertőzést.

A magyar védettségi igazolványnak továbbra is van haszna, vannak rendezvények, amelyek továbbra is csak ennek birtokában látogathatók.

A 16–18 év közöttiek 45 százaléka már be van oltva. A 12–15 éveseké még nem éri el a 20 százalékot. Orbán szerint lehetővé kell tenni az iskolakezdés első két napján minden oktatási intézményben, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek felvegyék a koronavírus elleni oltást, amennyiben ezt a szülők engedik.

„Ha van vakcina, akkor az élet is meg van mentve” – Orbán Viktor szerint bőségesen áll rendelkezésre oltóanyag. A 65 év felettiek 85 százaléka van átoltva, igazán veszélyben a be nem oltott 15 százalék van. Aki nem vette fel az oltást, az ma nagyobb veszélyben van, mint a járvány során eddig bármikor – mondta a kormányfő a vírus delta variánsára utalva.

Ezért az időseket személyesen keresik fel a háziorvosok, a folyamatba a rezidenseket is bevonják. Továbbra sem lesz azonban az oltás kötelező.

A teljes védettséget eredményező második oltást nagyobb arányban kapták meg a magyarok, mint Nagy-Britanniában vagy Németországban – mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy kötelezővé továbbra sem teszik az oltást.

Egy kivételt tesznek azonban: egészségügyben csak az dolgozhat, aki megkapja a koronavírus elleni oltást.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként.

Ez alól váratlan kivétel volt a több mint egy év után először nem online megtartott, múlt csütörtöki kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely mellett minden előzetes bejelentés nélkül a kormányfő is megjelent, és a visszakérdezés lehetőségével válaszolt is az újságírók kérdéseire.

Ezzel szemben a közszolgálati rádiónak adott interjúkban váratlan, meglepő kérdések nem hangzanak el, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz.

Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

A magyar média helyzetéről itt olvashat bővebben is.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e harmadik oltás – kezdte pénteki interjúját Orbán Viktor. A kormányfő szerint azonban az biztos, hogy az nem árt. „A kormány lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét, ez még máshol nincs így. De azt is mondjuk, hogy a második oltás után teljen el négy hónap, ezt mondják a szakemberek” – de ettől a háziorvos eltérhet, ha úgy látja jónak.

Az oltást mindenki ott kapja meg, ahol az első kettőt. Korosztályi preferenciák a sorrendben nem lesznek – tette világossá a kormányfő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!